Er is veel behoefte aan medische zorg in het district Brokopondo. Dit concludeert majoor Benjamin Abbey, doktersassistent van de South Dakota National Guard van de Verenigde Staten van Amerika. Hij deelde vandaag zijn bevindingen met de media tijdens een persmoment, te midden van een humanitaire missie die wordt uitgevoerd door de Amerikaanse legereenheid en het Surinaams defensieapparaat.
Aandoeningen Abbey zegt verder dat de missie veel obstakels kent. Vooral bij de locatie van de dorpen in het gebied had de National Guard het Surinaams leger nodig voor aanwijzingen. Voor de lokale bewoners was het soms uren wachten na een bootreis van drie uren om te worden geholpen. “We hebben mensen geholpen met gebitsproblemen. Veel tandextracties zijn uitgevoerd. De mensen in het
Brokopondo gebied werken hard en hierdoor hebben zij soms lichaamspijnen en zijn zij overwerkt.” Er zijn ook veel gevallen van cataract en andere keel, neus en oorproblemen vertelt de medicus.
Meer missies
Bevelhebber van het
Nationaal Leger, Werner Kioe a Sen herinnert dat soortgelijke missies eerder zijn uitgevoerd in het verleden. “Het is duidelijk dat in de rurale gebieden veel hulp nodig is. We gaan het niet onder stoelen en banken steken dat de dienstverlening van de overheid nog niet is wat het wezen moet, maar we gaan niet hierbij stil zitten.” Het is voor de legertopman belangrijk dat de mensen in het gebied noodzakelijke hulpverlening wordt geboden. Kioe A Sen stelt dat de Surinaamse troepen ook meer van zulke missies zullen uitvoeren in de toekomst. Er wordt gewerkt aan de upgrade van de kennis en vaardigheden van deze manschappen.
Succesvolle missie
Ambassadeur van de Verenigde Staten in Suriname, Karen Williams zegt dat de South Dakota National Guard niet de enigste partner is die een bijdrage zal leveren middels humanitaire missies. Ze stelt dat het een genoegen is om deze samenwerking te hebben met Suriname. Minister Krishnakoemarie Mathoera zegt na een inspectie ervan overtuigd te zijn, dat er sprake is van een succesvolle missie. Ze vertelt dat zij het Amerikaans leger zeer erkentelijk is voor het gebaar. De missie duurt nog twee dagen. De Amerikanen vertrekken zondag. “Het is een win, win actie en het is een mooi team dat hier goed werkt verricht. Meer dan 1100 mensen zijn geholpen. Je ziet dat de mensen ook uitkijken naar medische zorg”, zegt de bewindsvrouw opgewekt.
.