Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zal niemand dwingen om zich te verplaatsen naar een ander onderkomen. Jerry Slijngaard, coordinator van het NCCR, praat liever niet over evacuatie van de mensen die getroffen zijn door wateroverlast, omdat hij evacuatie ziet als een gedwongen zaak.
“We gaan de mensen wel in de gelegenheid stellen om te verhuizen, vooral als we zien dat de situatie waarin zij zijn niet ideaal is” zegt de NCCR coordinator.
Het NCCR heeft shelters geïdentificeerd in het district Brokopondo en als de bewoner zelf willen en meewerken, dan gaat de organisatie de mensen daar onderbrengen. Zo is er bijvoorbeeld in Tapoeripa een shelter gebouwd.
Slijngaard geeft aan dat er op deze manier ervoor gezorgd kan worden dat de zij onder betere omstandigheden kunnen blijven. “Maar ik blijf wel zeggen dat shelters een tijdelijke oplossing zijn. Shelters zijn niet bedoeld dat personen jaar en dag daar gaan blijven, is een tijdelijke opvang in een crisisperiode”.
Daarnaast heeft de organisatie een aantal hulpgoederen gestuurd naar het district, dat onlangs verklaard is tot een rampgebied. Slijngaard legt uit dat er tenten, veldbedden, durotanks, waterlaarzen, muskietennetten, voeding, water en boten, naar het gebied zijn gestuurd.
Ook heeft het NCCR buitenboordmotoren ingezet en krijgen de mensen brandstof als ze een levering moeten doen van goederen. “Er gebeurd een heleboel maar ik kan niet blijven opsommen wat we doen”.
Muskietenplaag
Slijngaard legt uit dat ze inderdaad melding hebben gehad van een muskietenplaag. NCCR heeft met BOG gekeken of daar bespoten zou kunnen worden tegen de muskieten. “Maar op dit moment hebben we ervoor gekozen om geen bespuiting te doen. Als je bespuit maak je niet alleen de muskieten dood, maar ook de andere goede insecten. We hebben ervoor gekozen om de mensen voorlopig te voorzien van klamboe’s”, aldus Slijngaard.
De watersituatie in Brokopondo vertoont een dalende trend. Slijngard zegt dat het water nog niet helemaal is gedaald. De spuikleppen zijn nog open, hij wijst erop dat er dus nog water wordt gespuid maar het is nog steeds op hetzelfde niveau. Hierdoor hoopt het NCCR dat als het niet te hard blijft regenen, ze kunnen praten van een algemene dalende trend.
Andere kijk
De situatie in het district is naar zeggen van het de Brokopondo-parlementariër Ronny Asabina niet verbeterd. De bewoners voelen zich volgens hem in de steek gelaten door de centrale overheid. Hoewel Brokopondo behoort tot de zeven districten die tot rampgebied zijn verklaard, is er volgens hem geen verschil met de periode toen het gebied nog geen rampgebied was. “Want als je het rampgebied noemt dan moeten de mensen het daadwerkelijk beleven in de zin van steun vanuit de centrale overheid”.
Hij meent dat mensen nog steeds opgezadeld zitten met meerdere gezinnen in een huis. Daarnaast wijst Asabina erop dat het voedingspatroon van de mensen uit het district, sinds drie maanden al is aangepast buiten hun invloedssfeer om.
De voedingsmiddelen die zij krijgen in de pakketten, hebben volgens Asabina niet de nodige eiwitten. “Om sterk te zijn moet je groenten eten, maar de mensen eten geen groenten. En ze krijgen de dingen niet eens optijd. Eigenlijk kan je zeggen dat, dat deel van het district aan verborgen honger lijdt.”