De Nationale Democratische Partij (NDP) van Suriname heeft op 17 februari 2025 een officiële protestbrief gestuurd naar CARICOM-voorzitter Mia Mottley.
In de brief uit de NDP haar ernstige bezorgdheid over de voortdurende militaire activiteiten van Guyana in het betwiste gebied tussen de Koeroeni-rivier en de Boven-Corantijnrivier, dat historisch tot Suriname zou behoren.
Volgens de NDP zijn de acties van Guyana in strijd met het Akkoord van Chaguaramas uit 1970, dat onder bemiddeling van de toenmalige premier van Trinidad en Tobago, Dr. Eric Williams, werd gesloten. Dit akkoord stelde dat het betrokken grensgebied gedemilitariseerd zou worden, een verplichting die Guyana volgens de NDP nooit is nagekomen.
Geschiedenis van de grenskwestie
De grensgeschillen tussen Suriname en Guyana kennen een lange voorgeschiedenis. In 1969 verdreven Guyanese militaire troepen Surinaamse burgers die zich in het gebied bevonden, waarna Guyana een luchtstrip aanlegde. In 1970 werd door de toenmalige premiers van beide landen afgesproken het gebied te demilitariseren. Desondanks heeft Guyana sindsdien zijn militaire aanwezigheid uitgebreid, aldus de NDP.
De partij wijst er verder op dat Suriname altijd heeft vastgehouden aan vreedzame diplomatieke oplossingen, maar dat Guyana de militaire aanwezigheid in het gebied recentelijk heeft opgevoerd. Daarnaast zou Guyana van plan zijn de luchtstrip uit te breiden om militaire vliegtuigen te accommoderen. Dit wordt door de NDP gezien als een directe schending van internationale verdragen en Surinames soevereiniteit.
Juridische gronden
De NDP onderbouwt haar protest met verwijzingen naar internationale verdragen, waaronder:
– Artikel 2(4) van het Handvest van de Verenigde Naties (1945), dat het gebruik van geweld tegen de territoriale integriteit van een staat verbiedt.
– De Montevideo Conventie (1933), die stelt dat grondgebied niet met geweld mag worden verworven.
– Artikel 21 van het Handvest van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), dat militaire bezetting van een betwist gebied verbiedt.
– Het Akkoord van Chaguaramas (1970), waarin de verplichting tot demilitarisatie is vastgelegd.
Oproep aan CARICOM
Suriname heeft via diplomatieke kanalen meerdere protesten ingediend, maar stelt vast dat deze door Guyana worden genegeerd. De NDP roept CARICOM daarom op om in te grijpen en Guyana aan te manen zich aan de internationale afspraken te houden. “We moeten voorkomen dat de regio afglijdt naar een situatie waarin ‘recht van de sterkste’ geldt”, aldus de brief.
De partij benadrukt dat Suriname zich blijft inzetten voor diplomatieke oplossingen, maar dat het land tegelijkertijd zijn soevereine rechten niet zal laten schenden. De NDP dringt er bij CARICOM op aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen om verdere escalatie te voorkomen.