Franc Weerwind, minister van Rechtsbescherming, heeft na de toespraak van premier Mark Rutte gesprekken gehad met Surinaamse organisaties die ook aanwezig waren tijdens de uitzending. “De gesprekken met de Surinaamse organisaties die de nazaten van de tot slaafgemaakten vertegenwoordigen was deels emotioneel”, zegt Weerwind.
De woorden ‘eindelijk’ waren opmerkelijk voor hem ten aanzien van de excuses die Rutte heeft aangeboden. Vandaag heeft Weerwind een gesprek met president Chandrikapersad Santokhi. Hij stelt nog niet te weten als Suriname de excuses zal aanvaarden en dat hij het gesprek met de president ‘open’ aangaat.
Kracht
Voor Weerwind was het gesprek persoonlijk ook emotioneel verklapt hij. “Het was een mooi moment en dat raakt natuurlijk ook emoties” Hij stelt ook de plek waar zijn grootmoeder gewoond heeft op te zoeken op Plantage de Eendracht in Suriname. Hetgeen helaas niet tijdens dit werkbezoek kan. Hij zegt de grond waarop zijn grootouders gewoond, gewerkt en geleefd hebben zeker op te zoeken. “Ik zal het degelijk opzoeken en ik zal de grond ook aanraken en dat zijn hele mooie diepgaande momenten.” Een mooi moment voor de minister als mens, maar ook als bestuurder merkt hij op, omdat de excuses voor alle nazaten van tot slaafgemaakten over de gehele wereld geld en dat stelt voor hem ‘kracht’ voor.
Nederland gaat haar aandeel bij slavernij welke volgens premier Mark Rutte als ‘misdadig systeem’ getypeerd kan worden, onder ogen moeten zien. De minister-president zei dit gisteren tijdens een live toespraak naar aanleiding van de kabinetsreactie op het rapport ‘ketenen van het verleden van het adviescollege dialooggroep slavernijverleden’. Rutte sprak in nationaal archief in Den Haag.
Archieven spreken
De minister-president zegt dat, zoals Anton de Kom de wrede slavernij beschreef voor Suriname, het ook elders gebeurde onder Nederlands overheidsgezag, hetgeen helemaal afkeurenswaardig is. Hij merkt op dat feiten in de archieven die er liggen voor zich spreken. De premier benadrukt dat de geschiedenis eenieder bezighoudt. De Nederlandse overheid heeft via Rutte ook haar excuses aangeboden voor het slavernijverleden in Suriname en andere kolonies. Hij deed de excuses in meerdere talen.
Onderdrukking werkt door
Rutte merkt op dat hij het zelf mis had wat betreft de effecten en daden in de tijd toen slavernij nog gebruik was. Hij stelt dat onderdrukking zelf nu doorwerkt bij de nazaten. Om het probleem op te lossen zegt hij dat het verleden open en eerlijk onder ogen gezien moet worden. De premier benadrukt dat de Nederlandse staat nog steeds verantwoordelijkheid draagt voor het leed dat tot slaafgemaakten is aangedaan. Het gesprek over slavernijverleden moet volgens Rutte gevoerd worden, hoe moeilijk het ook is.