In een brief aan de Tweede Kamer kondigt demissionair minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken aan dat Nederland actieve steun verleent aan de onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over hun lidmaatschap van de Europese Unie. De bewindsman benadrukt de Nederlandse betrokkenheid bij de voorgestelde onderhandelingen van de Europese Commissie met beide landen. Voor Bosnië en Herzegovina overweegt de Commissie latere gesprekken, afhankelijk van verdere stappen van dat land.
Ondanks uitdagingen en recente geschiedenis heeft Oekraïne volgens de Europese Commissie aanzienlijke vooruitgang geboekt. Slot wijst op de versterking van de rechtsstaat door eerlijke benoemingen van rechters en de inzet tegen corruptie. Ook Moldavië laat positieve ontwikkelingen zien in de strijd tegen corruptie.
Nederland onderschrijft het oordeel van de Commissie en pleit voor het opstarten van toetredingsonderhandelingen. Desalniettemin benadrukt Slot dat verdere inspanningen, met name op het gebied van goed bestuur en de rechtsstaat, noodzakelijk zijn om de positieve ontwikkelingen voort te zetten.
Bosnië en Herzegovina komt op dit moment niet in aanmerking voor onderhandelingen, gezien tekortkomingen op het gebied van persvrijheid en corruptie. Nederland deelt de visie van de Commissie, maar ziet wel een toekomst voor het land binnen de EU. Ten aanzien van Georgië toont het Nederlandse kabinet voorzichtigheid, gezien de beperkte vooruitgang die het land heeft geboekt. Desondanks benadrukt Nederland het belang van het versterken van de relatie tussen Georgië en de EU voor regionale stabiliteit. Het verlenen van een kandidaat-lidmaatschap zou volgens Nederland een duidelijk signaal zijn.
De toenadering van deze landen tot de EU, gestimuleerd door de Russische inval in Oekraïne, benadrukt de urgentie voor Nederland en de EU om te investeren in versterkte relaties met andere landen en regio’s. Slot concludeert: “In een veranderende wereld zal Nederland en de EU stevig moeten investeren in versterkte relaties met andere landen en regio’s.” Het voorstel zal medio december worden voorgelegd aan de EU-leiders in Brussel voor een stemming.