Een groep van 22 Nederlandse stagiaires is tegen de achtergrond van de viering van de Dag der Marrons, door tussenkomst van Roo Trips Su, in de gelegenheid geweest kennis te maken met de marroncultuur.
‘Het project was speciaal opgezet zodat de studenten door het bijwonen van en meedoen aan verschillende activiteiten op 10 oktober, een goed beeld zouden krijgen van de cultuur,’ aldus Rohandi ‘Roo’ Jozefzoon, gids- en evenementen organisator bij het tourbureau. Zowel de organisatie als de studenten blikken tevreden terug op een geslaagde activiteit.
De studenten hadden zich in de ochtend verzameld bij Hotel Torarica alwaar ze werden opgevangen en bijgepraat over de marroncultuur in het algemeen. Daarna volgde een kort seminar, waarbij ze konden leren over en meedoen met traditionele zang en dans. Ze leerden de basispassen en hoe muziek te maken door te klappen in de handen. De studenten gingen gekleed in pangi, de traditionele marron klederdracht. ‘Dit vonden we belangrijk omdat we niet alleen mensen wilden vertellen over de cultuur, maar dat ze het ook zouden voelen en beleven,’ aldus Roo in gesprek met Key News Suriname.
Na de danssessies heeft de groep een wandeling gemaakt door het stadscentrum om uit te komen op het Onafhankelijkheidsplein alwaar verschillende feestactiviteiten plaatsvonden. ‘Daar kregen we door een Surinaamse vrouw uitleg over de verschillende kraampjes en kregen we bepaalde tradities uitgelegd. Iedereen kon rustig rondkijken en daarna kregen we verschillende Surinaamse gerechten als snack. Uiteraard was dit ook in het thema van de Marron’, vertelt een van de studenten.
De studenten zijn ook langs geweest bij Waka Pasi om vervolgens terug te komen op het Onafhankelijkheidsplein om de avond feestelijk af te sluiten met andere bezoekers. Na afloop hebben verschillende deelnemers laten doorschemeren de eerste kennismaking als luchtig en prettig te hebben ervaren.
Roo Trips Su vindt het belangrijk dat mensen in de gelegenheid worden gesteld om te leren van anderen. ‘Zo maak je mensen bewust van elkaars normen en waarden. Het is belangrijk om de geschiedenis te delen met buitenlanders. Een grote bevolkingsgroep van Suriname zijn de marrons. Heel veel mensen kennen daar de geschiedenis niet van. Maar het is belangrijk dat die gedeeld wordt,’ vertelt de ervaren gids.
Het jong tourbureau probeert zich een plek aan te meten in de Surinaamse toerismesector door exclusieve trips en tours op maat te leveren. ‘Roo’ vertelt dat het product een mix is van de wensen van de gasten en de mogelijkheden die er zijn.
‘Zo gaan we naar verschillende bestemmingen in Suriname. We komen ook langs op locaties die minder bekend zijn bij het grote publiek. Ons doel is om mensen kennis te laten maken met de cultuur van de verschillende bevolkingsgroepen. Daarnaast gaan we graag samen op zoek naar ‘wildlife’. Er is geen plek in Suriname waar we niet naar toe gaan. Van diep in het binnenland tot de plantages langs de Commewijnerivier,’ aldus de tourorganisator. Hij zegt dat gasten van Roo Trips Su niet als klanten, maar als familie worden meegenomen op pad.