NOS-correspondent Nina Jurna die zich bezighoudt met nieuws van Latijns-Amerika, heeft aangeven dat sinds de veroordeelden Desi Bouterse en Iwan Dijksteel voortvluchtig zijn er nauwelijks iets van intensieve opsporing te merken is in Suriname. “Het Openbaar Ministerie deelt weinig informatie en president Santokhi wil weinig kwijt over Bouterses vlucht. Hij verwijst naar de procureur-generaal, die verantwoordelijk is voor aanhouding en detentie van veroordeelden.”
De journalist, die op 24 februari 2015 het boek Desi Bouterse – Een Surinaamse realiteit uitbracht, merkt op dat doordat de vlucht van Bouterse nauwelijks tot commotie leidt, de indruk wordt gewekt dat het Santokhi misschien wel goed uitkomt dat zijn grote rivaal momenteel buiten beeld is. “Volgend jaar zijn er verkiezingen en Santokhi ligt behoorlijk onder vuur.”
“Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, ziet dat er een deuk is ontstaan in het vertrouwen in de Surinaamse veiligheidsdiensten. Hij noemt de vlucht schandalig en onaanvaardbaar”, aldus Jurna. Ze geeft verder aan dat advocaten van Bouterse proberen bij het Hof van Justitie te bereiken dat het vonnis wordt opgeschort. “Zij beroepen zich op de Amnestiewet, die jaren geleden buiten werking werd gesteld door het Constitutioneel Hof. Komende week is de uitspraak.”
In gesprek met de NOS zegt schrijver en historicus Cynthia McLeod dat in het roddelcircuit de geruchten gaan dat Bouterse gewoon thuis is. “Die man is ziek en wordt gedialyseerd. Hij kan zich niet zomaar ergens verstoppen, want hij heeft zorg nodig.” Van de inspanningen van de Surinaamse overheid om de veroordeelde oud-president te vinden is McLeod niet onder de indruk. Ze denkt bovendien dat de bevolking zich niet meer druk maakt over de zaak. “Surinamers in Nederland houden zich er meer mee bezig.” Op 17 maart is het precies twee maanden geleden dat de autoriteiten een opsporingsbericht uitvaardigde voor de oud-dictator Desi Bouterse.