“Deze situatie is ontstaan door menselijk falen”, zegt districtscommissaris (dc) Mohamedsafiek Radjab over de dambreuk van Plantage Alliance, waardoor zeker zeventig gezinnen hun woningen onder water zijn komen te liggen en zij flink wat schade hebben geleden.
Radjab zegt dat er al eerder een breuk in de dam was geconstateerd. Het werk om de dam te herstellen werd aan een aannemer gegund door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, maar de herstelwerkzaamheden zijn nooit begonnen. “Dit is menselijk falen en verder laat ik alles in het midden”, zegt de dc teleurgesteld. Als de autoriteiten alerter waren en de aannemer op tijd was begonnen met het werk, dan zou de dam niet breken.
Enkele weken terug toonde de dam al tekenen van broosheid en begon er al water binnen te stromen, die door zandzakken werd tegengehouden. Maar dinsdagochtend had de dam zich helemaal begeven. De burgervader zegt dat de mensen niet geëvacueerd zijn van het gebied, omdat er met man en macht gewerkt is om het gebied droog te krijgen. Dinsdagmiddag was het gebied al droog, dus de bewoners hoefden niet verplaatst te worden.
Er is voorlopig een nooddam opgeworpen en woensdag beginnen de werkzaamheden al om de hoofddam te herstellen. Volgens Radjab hebben de bewoners toch wel veel schade geleden, want apparaten als ijskasten, vriezers, hydrofoors en wasmachines zijn beschadigd geraakt. Er is door hem en het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) de administratie gedaan. “Ik zal bij de autoriteiten pleiten dat de mensen vergoed worden.”