Wateroverlast zal altijd blijven, maar de effecten ervan kunnen alleen geminimaliseerd worden door duurzame oplossingen. Dit zei minister Riad Nurmohamed dinsdag in De Nationale Assemblee.
De bewindsman zei dat er nu geprobeerd zal worden om sneller en betere weersvoorspellingen te doen, zodat de schade door wateroverlast beperkt blijft. Het onderhouden van de waterwegen kost heel veel geld en het geld kan niet uit de samenleving gehaald worden. Een deel doet het ministerie vanuit de begroting en de rest zal aanbesteed worden. “De waterinfrastructuur is al jaren niet onderhouden, dus dit probleem gaat niet binnen 1, 2 of 5 jaar opgelost worden.”
Hij zei verder dat er geen geld meer is voor dit jaar, maar er zal geprobeerd worden om het pompgemaal te Drambrandersgracht te renoveren. Het pompgemaal bestaat uit drie pompen die al enkele tientallen jaren niet meer werken. “Een deel van het werk zal dit jaar opgeleverd worden en een deel in 2024.”
De minister haalde verder aan dat de pompgemalen van Winti Wai en Beekhuizen vernieuwd zijn en ook het pompgemaal nabij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en de riolering worden aangepakt. “Wateroverlast, vooral met de milieuverandering, gaat altijd blijven. De oplossing ervan moet duurzaam zijn en alles zal stap voor stap gebeuren.”
DNA-lid Tashana Lösche vroeg aan de minister wat er met de USD 3 miljoen is gebeurd dat Japan geschonken had aan Suriname voor de aanpak van wateroverlast. “Op 20 oktober vorig jaar heeft Japan een schenking van ongeveer USD 3 miljoen gedaan om de waterproblematiek op te lossen. Al 6 maanden verder en er is niets gedaan. “Is het geld voor andere doeleinden gebruikt?”
Nurmohamed gaf aan dat het niet om USD 3 miljoen gaat, maar om USD 2 miljoen. Hij legde uit dat er een aanbesteding door Japan gedaan zal worden en dat het team dat dit project toegewezen zal krijgen naar Suriname zal komen voor de werkzaamheden.