Raoul Lobo, advocaat van de vanuit Nederland uitgeleverde verdachte, Radj Oedit, is van mening dat zijn cliënt niet gevlucht is naar Nederland in 2018. Volgens de raadsman zocht hij naar de meest acute hulp.
“De zorg staat daar op een hoger peil dan Suriname. Specialisten hebben de apparatuur hier niet”, merkte Lobo maandag op tegenover de kantonrechters van de Hofkamer.
Lobo merkt op dat personen die het zich kunnen veroorloven, weggaan om betere medische hulp te zoeken. De zaak is in behandeling genomen in hoger beroep waar rechter Marie Mettendaf president van het Hof is in deze case.
“Als je wil vluchten ga je niet naar Nederland”, stelt de advocaat. Hij merkt op dat de verdachte geen poging zou wagen om naar Nederland te gaan als hij uit handen van justitie wilde blijven. De rechter heeft hem gevraagd niet te diep op de zaak in te gaan, omdat zijn pleidooi al bekend is bij de rechters en de vervolging. Lobo merkte vandaag op dat de manier waarop Oedit behandeld is door justitie onterecht.
“Verdachten hebben rechten en Oedit is niet naar behoren behandeld. OM mag zich baseren op welke wet dan ook, ik zet elke wet opzij met een verdrag. We zitten met oude wetgeving in Suriname”, meent de rechtsgeleerde.
Er is geen eerlijke en onpartijdige behandeling geweest van deze zaak zegt Lobo. Hij heeft daarvoor een aantal zaken opgesomd. De verdachte kreeg de kans ook niet volgens zijn raadsman om naar Suriname te komen toen zijn zaak voor ging in Suriname, omdat hij in Nederland zat. “De verdachte heeft geen afstand gedaan van zijn aanwezigheidsrecht.” Het is ook vreemd voor de verdediging dat terwijl de zaak van Oedit werd behandeld er om uitlevering gezocht werd. “Dat justitie dit gedurende een lopend proces doet om hem in de bak te stoppen verbaasd mij. De verdachte had nergens om naartoe te gaan”, zegt Lobo dus hij had nergens te gaan. Ook was de verdachte altijd bereid verklaringen af te leggen via videogesprekken volgens de verdediging.
Oedit word verdacht van drugshandel. Ook is het belangrijk voor Lobo dat vanwege de toestand met betrekking tot covid-19 besmettingen een heleboel processen, zoals uitlevering van verdachten uit het buitenland, zijn stopgezet. Oedit valt nu tussen wal en schip vanwege zijn gezondheidstoestand, stelt de jurist.
De rechter zou de zaak anders moeten afhandelen naar zijn mening. Er is beroep aangetekend volgens Lobo, omdat de gang van de behandeling van deze zaak in strijd is met internationale verdragen. “Mensenrechten zijn geschonden en dat moet rechtgetrokken worden.”
De rechter die Oedit vonniste heeft naar Lobo’s mening ook gehandeld in strijd met beginselen van een goede procesorde. De zaak is uitgesteld naar 28 november. Oedit blijft aangehouden. De verdachte is in 2021 tot 16 jaar cel veroordeeld voor grootschalige cocaïnesmokkel. De zaak loopt sinds 2018 toen een vliegtuig met zeker 488 kilo coke aan boord werd onderschept door de politie. Oedit is hoofdverdachte in de zaak.