“De meerderheid weet alleen dat er oorlog is in Oekraïne en dat is het. Oekraïne wou al voor de oorlog een diepere relatie hebben met Suriname”, zegt Jason Choi, een Surinamer die werkt en woont in Kyiv, hoofdstad van Oekraïne. Hij is van mening dat er meer dan oorlog is aan Oekraïne momenteel.
In samenwerking met Andriy Kvyatkovskyy, een publieke figuur in Oekraïne en iemand die heel erg geïnteresseerd is in Suriname, is Oekraïne avond opgezet. Op zaterdag 12 november in Torarica kunnen geïnteresseerden kennis maken met Oekraïne en hun cultuur. “Andriy zal ook een toespraak houden en zal hij zijn intentie en visie delen”, zegt Choi. De boeken Wij Slaven van Suriname en Arawak en Trio woordenboek zijn ook vertaald en gepubliceerd in Oekraïne.
Volgens Choi is er heel want interesse in Suriname en haar unieke omgang van de verschillende culturen. “Voor ons Surinamers is het een “normaal” fenomeen om dagelijks met verschillende rassen/etniciteiten in contact te komen op diverse locaties zoals werkplaats, school … etc. en ondanks hiervan leven we in harmonie en vrede. Stel je eens voor hoe een ander land, die nu zichzelf dagelijks moet verdedigen en moet vechten voor een kans om te leven en voor een betere toekomst, welke impact dat heeft. Wij kennen “Eenheid in verscheidenheid” in ons land. Het is in principe heel symbolisch en uniek. De wereld kijkt naar ons”, legt Choi uit van waar de interesse komt.
Choi zit al enige tijd in Kyiv en heeft als tolk gewerkt voor een ondernemer. Ondanks de oorlog heeft hij toch gekozen om te blijven in Oekraïne om samen te werken aan het vergroten van de bekendheid van Suriname in Oekraïne. “ Ik had & heb de keus om veilig te keren naar Suriname. Ik had van alle kanten mogelijk ondersteuning gehad voor een succesvolle evacuatie”, zegt Choi, maar hij had zijn woord gegeven al voor de oorlog, om Suriname zo goed als mogelijk uit te dragen. “Op dit moment ben ik de enige Surinamer hier, en in de VN heeft Suriname gestemd voor Oekraïne tegen de invasie van Rusland.
Met andere woorden ondersteunt Suriname Oekraïne”, zegt Choi die waardering uitspreekt dat de president op 24 augustus had deelgenomen aan het Crimean Platform en zijn ondersteuning heeft getoond namens de Republiek van Suriname aan de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. “Ik voelde een indirecte verantwoordelijkheid, en kom mezelf niet overhalen om terug te keren. Dit klinkt wat absurd, maar hoe kan ik als Surinamer een indruk achterlaten en wegrennen bij het moment van “gevaar” terwijl productieve plannen reeds afgesproken zijn”, legt Choi zijn motief uit.
Het ligt ook in de bedoeling dat Andriy met zijn team binnenkort naar Suriname komt, om officieel kennis te maken met Suriname. Choi zegt dat Andriy zich nogal verbonden voelt met Suriname, omdat zij begrijpen waarom het belangrijk is te werken aan behoudt van leven en de diverse culturen. “Wat men nog niet weet van de Oekraïners is dat zij de lokale traditie hebben om verschillende cultuur neer te zetten in hun land. Zij zitten jarenlang (als je verdiept in de geschiedenis) met bedreiging van bestaan. Dus zij begrijpen volkomen wanneer het aankomt op het behouden van leven en diverse cultuur.”