Door het conflict tussen Rusland en Oekraïne bereiken olie- en gasprijzen een recordhoogte. Sinds 24 februari, toen Rusland de oorlog verklaarde aan Oekraïne en duidelijke acties ondernam, is de prijs van 1 vat olie in recordtempo gestegen. De meest recente notering van maandag wijst erop dat landen nu USD 139 voor 1 vat olie betalen. Dit is het hoogste tarief voor 1 vat olie in 14 jaar.
De recordverhoging kwam nadat Amerika bekendmaakte dat het overweegt om energie uit Rusland stop te zetten en op zoek is naar olie en gas in andere landen. Het totaal stoppen van energieafname van Rusland is verworpen door Europese landen. Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dat Europa de Russische energie “opzettelijk heeft vrijgesteld” van sancties omdat de levering ervan op dit moment “op geen enkele andere manier” kan worden verzekerd.
In een gezamenlijke statement met Canada, het Verenigde Koninkrijk en Nederland heeft premier Mark Rutte van Nederland aangegeven dat het compleet boycotten van energie afnemen in Rusland helaas een andere realiteit is. “De pijnlijke realiteit is dat we nog steeds erg afhankelijk zijn van Russisch gas en Russische olie en als je Europese bedrijven nu dwingt om te stoppen met zakendoen met Rusland, zou dat enorme gevolgen hebben voor Europa, inclusief Oekraïne, maar ook voor de hele wereld. We moeten onze afhankelijkheid verminderen. Dat zal tijd kosten”, voegde hij eraan toe.
Met alle chaos op de wereldmarkt is de grootste zorg voor Europa dat prijzen van alledaagse zaken, zoals voeding en verwarming, sneller de lucht in zullen schieten. Rusland is ‘s werelds tweede grootste producent van ruwe olie, na Saoedi-Arabië, en voorziet in ongeveer een derde van de Europese behoefte. De prijs van Brent-olie steeg vorige week met meer dan een vijfde uit angst voor vermindering van de Russische voorraden. Na een piek van USD 139,13 per vat op maandag vroeg, viel de prijs van Brent-olie – een internationale benchmark – terug naar ongeveer USD 125.
Behalve olie- en gasprijzen blijft de crisis aandelenmarkten beïnvloeden. De belangrijkste beurzen in Frankrijk en Duitsland zakten meer dan 4% in de vroege handel, voordat ze hun verliezen konden compenseren en sloten respectievelijk 1,3 en 2% lager.
In Londen daalde de FTSE 100 meer dan 2%, maar herstelde zich daarna om 0,4% lager te sluiten. Vorige week had de FTSE zijn slechtste week sinds het begin van de pandemie in maart 2020. In de VS eindigden de markten lager, waarbij de Dow Jones en de S&P 500 respectievelijk 2,4 en 3% daalden. De Dow bevindt zich nu in een “correctie” en is 10% gedaald sinds het laatste recordniveau op 4 januari.
De prijs van goud, een toevluchtsoord in moeilijke tijden voor beleggers die op zoek zijn naar zekerheid, bereikte voor het eerst in bijna 18 maanden USD 2.000 per ounce.