Het Openbaar Ministerie (OM) is nog niet overtuigd van het alibi van Lesley V., een van de verdachten in de zaak rond de 1091 kg cocaïne die op 6 september vorig jaar op Tibiti in beslag is genomen.
De politie beweert op basis van gegevens van de Telesurmast dat zijn mobieltje die dag actief was in het nabij gelegen Cornelis Kondre en dat er is gebeld naar medeverdachte Rodney H. De verdachte die naast ambtenaar op het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) imker is, beweert niet in Cornelis Kondre te zijn geweest, maar in het verafgelegen Goliath voor het leggen van drie lokkisten voor bijen. De politie heeft de drie op de aangegeven locatie aangetroffen.
De verdachte gaf als verklaring voor zijn telefoontje dat hij motorpech had en dat Rodney H. zijn vertrouwde monteur is. Toen hij de monteur niet kon bereiken duurde het tot laat in de nacht voordat hij een voorbijganger bereid vond hem naar Paramaribo te slepen.
Het duurde tot de volgende ochtend vroeg. Daarom is het volgens hem niet vreemd dat er signalen van zijn mobieltje over de weg van Goliath zijn opgepikt. Het gebied waar het politieonderzoek hem echter ‘neerzet’, namelijk Cornelis Kondre, is alleen per boot bereikbaar.
De politie heeft een ervaren imker gehoord over de logica van het plaatsen van lokkisten bij Goliath. Die liet weten dat het niet aannemelijk is dat iemand vanuit Paramaribo de zeer slechte weg trotseert en de hoge brandstofkosten uitgeeft om drie lokkisten te gaan plaatsen bij Goliath. Het bevreemdt de verdediging dat de politie heeft nagelaten om de gerapporteerde motorpech door een deskundige te laten onderzoeken.
Zowel het OM als de verdediging heeft kantonrechter Maureen Dayala gevraagd meer getuigen op te roepen. Die zullen op 7 augustus aanstaande worden gehoord. De verdediging heeft graag dat ook een deskundige van Telesur uitleg in de rechtszaal komt geven hoe het zit met de connectie van mobiele telefonie, hoe de verbinding mobieltje-mast(en)-mobieltje verloopt en hoe de locaties van specifieke telefoontoestellen aan de hand daarvan bepaald kunnen worden.
De advocaten van de verdachte lieten blijken te twijfelen aan de deskundigheid van de politieonderzoekers die op maandag 3 juli jongstleden als getuigen zijn gehoord. Een van hen antwoordde tot ergernis van enkele advocaten op verschillende vragen dat hij zich onder meer had laten leiden door informatie die hij van Google had gepakt. Hij boog evenwel op zijn jarenlange ervaring in dergelijke onderzoeken.
De advocaten van Lesley V. vinden het onvoorstelbaar dat iemand slechts op basis van een telefoontje als verdachte is aangemerkt. De politieman die mede belast was met het onderzoek kon in de rechtszaal niet afdoend antwoorden op vragen van een van de advocaten aan welke strafbare feiten de man zich had bezondigd om als verdachte te worden aangemerkt.
Overigens is ook Rodney H. aangehouden op basis van datzelfde telefoontje. De politie had eerst vastgesteld dat er vanuit het gebied was gebeld naar een ander nummer in Paramaribo. Dat nummer leidde naar Rodney H. Het nummer van waaruit er is gebeld bleek te zijn geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Nader onderzoek wees uit dat het nummer in bruikleen was bij Lesley V. als ambtenaar bij DNV.
Naast de Surinamers Lesley V. en Rodney H. staan ook de Spaans sprekende buitenlanders Jorge N. en Jaime R. terecht in deze zaak. Op de dag van de razzia zagen de aankomende politieagenten vanuit de helikopter drie mannen in de savanne die druk bezig waren met kruiwagens grote pakken te verplaatsen dicht bij een vliegtuig. De mannen vluchtten het aangrenzend bos in, de politie zette na de landing meteen de achtervolging in. De twee buitenlanders werden aangehouden en de grote partij drugs ingenomen. De derde verdachte bleef voortvluchtig. Lesley V. werd mei dit jaar aangehouden. De politie is er zo goed als zeker van dat Lesley V. de derde man is die op de bewuste dag wist te ontkomen.