Goed onderwijs is fundamenteel als wij duurzaam onze economische uitdagingen willen aanpakken. Dat zegt Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten, tijdens de nieuwjaarsreceptie gisteravond in Ballroom Torarica.
Om het belang van goed onderwijs bij de samenleving te vergroten, is bewust gekozen voor het thema ‘Onderwijs voor duurzame ontwikkeling’, zoals gesteld in de nieuwjaarsrede gehouden door Hans Lim A Po. Debipersad hoopt dat met het gekozen thema de samenleving zal begrijpen dat als Suriname met de internationale economie wilt meedoen, we zullen moeten beginnen aan de basis en dat is het onderwijs. ” Er moet fundamenteel iets gaan gebeuren in ons land”, benadrukt de VES-voorzitter. Hij zegt verder dat het nogal schort aan ons onderwijs. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft in een laatst gehouden persconferentie aangegeven dat de gemiddelde Surinamer een LBO-scholing heeft. Dit is volgens de economisten veel te laag, vooral voor ondernemers die geschoolde krachten nodig hebben.
Volgens Debipersad is er heel wat mis met het onderwijs, een van de zaken zijn de vele drop-outs die wij kennen in Suriname. “Een groot dilemma waarmee we zitten zijn de vroege schoolverlaters. Het zijn mensen die later moeten meedoen met het arbeidsproces. Hoe meer mensen die niet voldoende equipped zijn op de arbeidsmarkt komen, hoe meer je een kwakkelende arbeidsmarkt hebt. Het moet dus nu aangepakt worden”, merkt Debipersad op. Het is geen zodanige issue die alleen aan de overheid overgelaten kan worden, want de consequenties zijn voelbaar voor elke Surinamer. “Wij als gemeenschap moeten onze verantwoordelijkheid hierin nemen. Uit hoofde van solidariteit moeten we bij elkaar komen en nagaan waarom het niet goed gaat met het onderwijs. Dat er veel mensen zijn die te veel en te hard struggelen en daardoor geen wenselijke positie krijgen in de samenleving.”
Behalve het thema onderwijs heeft de VES-voorzitter ook even een terugblik gedaan naar 2022. Volgens de VES was het vorig jaar een zwaar jaar voor de werkende klasse. De fluctuerende wisselkoersen hebben volgens Debipersad gezorgd voor een 50 procent achteruitgang voor deze doelgroep van onze samenleving. De prijzen van verschillende diensten en producten stegen de lucht in, wat ook voor een grote druk zorgde. “Inflatie zal het afgelopen jaar rond de 55 en 60 procent zijn uitgemond. Dit betekent dat we 3 jaren achterelkaar hoge inflatiecijfers hebben gehad”, merkt Debipersad op. Deze inflatie heeft als gevolg dat de koopkracht aanzienlijk is gaan verminderen en tegelijkertijd worden de spaartegoeden en pensioenen behoorlijk aangetast. “Dit geldt uiteraard ook voor ondernemers.”
De VES voorspelt geen makkelijk jaar voor 2023 en de vereniging maakt zich juist zorgen hoe 2023 zal uitpakken. “Het steeds uitschuiven van sociaal economische vraagstukken geeft geen hoerastemming voor dit jaar, maar dient als voorbode dat het een moeilijk jaar zal worden. Op de eerste dag van 2023 worden ondernemers, maar ook de samenleving, verrast met de introductie van btw. Dagelijks merk je dat consumenten nog met vragen zitten. Dit betekent dat de introductie van btw geen schoonheidsprijs verdient”, merkt de VES-voorzitter op.