Acht maanden na het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan Nederland, heeft programmamaker Raisha Zeegelaar, samen met haar cameravrouw een onderzoek gedaan naar de leefbaarheid in Suriname. Zij speelt daarmee in op de oproep van de president aan burgers in diaspora, om terug te keren naar Suriname en daarmee een bijdrage te leveren aan de opbouw van het land.
Zeegelaar heeft, vóór haar komst naar Suriname een oproep gedaan aan iedereen die zich aangesproken voelt door de oproep. Zij heeft vragen van hen aangehoord, die zij beantwoord willen hebben in Suriname. Zo willen jongeren weten als er werkgelegenheid is, de hoogte van lonen in het land, als er voldoende (betaalbare) huisvesting is en wat de toekomstperspectieven zijn, indien zij zich hier vestigen.
Gesprek met de president
Volgens Zeegelaar zijn er sterk inhoudelijke vragen gesteld. Zij heeft, om antwoord te krijgen op hetgeen zij onderzoekt, gesprekken gevoerd met verschillende mensen in Suriname. Naast haar persoonlijk verhaal, heeft zij per onderwerp iemand uitgekozen die de inzichten kan delen. Bewapend met deze vragen, heeft zij ook de president zelf gesproken. Alle antwoorden en inzichten zijn vastgelegd op de film en worden vervolgens verwerkt in een serie-afleveringen, genaamd ‘Ons Suriname’. De uitzendingen beginnen in december in Nederland.
Antwoord op het onderzoek
De programmamaker typeert de serie als een basis voor de diaspora, om te weten wat men kan verwachten bij eventuele terugkeer. De filmdagen zijn reeds achter de rug. Zeegelaar keert binnenkort terug naar Nederland.
Het antwoord op het onderzoek laten we voor de serie. Zij wenst nog geen antwoord te geven op de vraag als zij na alle verkregen informatie, terug zou keren naar Suriname. “Dat laat ik voor de serie”, zegt ze. Maar ook over het gesprek met de president blijft zij twijfelachtig. “Laten we kijken waar het naar toe leidt. De antwoorden waren breed en er zijn veel plannen. Maar naar mijn gevoel is er nog geen duidelijk plan voor dit moment”, zegt Zeegelaar.