“Er is nog onduidelijkheid wie de militairen gaat betalen”, zei minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie woensdag voor de aanvang van de Raad van ministers over de militairen, die volgend jaar zullen vertrekken naar Haïti voor ondersteuning.
De minister zei dat de missie naar Haïti nog niet vertrokken is. De militairen volgen nu een training die de Franse ambassade heeft georganiseerd. Het heeft te maken met de taal en cultuur in dat land. Als alles goed zit, dan zal de missie in januari vertrekken. De groep bestaat uit 25 militairen en 25 politieagenten, maar niet alle 50 gaan. “Er gaat eerst een groep van 25 en als die terugkomt dan gaat die tweede groep.”
Deze missie is nu overgenomen door de Verenigde Naties, maar Suriname moet wel nog bepaalde zaken in orde maken. Zo zijn er brieven gericht voor de financiering van de kosten zoals kleding, materiaal, huisvesting, voeding, risicobeheersing en verzekering. Ook over de uitbetaling van de salarissen is er nog onduidelijkheid. “Er zijn brieven gericht en we wachten op feedback.” Het vervoer van de missie is al georganiseerd, want dit zal gebeuren in samenwerking met andere landen.
Suriname heeft ondersteuning toegezegd aan Haïti, die momenteel in een crisis zit. Politieke onrust, burgerlijke onrust, geweld, verlammende armoede en natuurrampen: deze dodelijke combinatie brengt het welzijn en de toekomst van de kinderen in Haïti in gevaar. Meer dan 3 miljoen kinderen – het hoogste aantal ooit in Haïti – hebben humanitaire hulp nodig. Deze uitdagingen zijn nog verergerd door de proliferatie van gewapende groepen die gezinnen terroriseren in hun strijd om territorium en controle, voornamelijk in de hoofdstad Port-au-Prince en het naburige departement Artibonite, maar in toenemende mate ook in andere regio’s.
Gewapende groepen hebben belangrijke transportroutes van de hoofdstad naar de rest van het land gewurgd, waardoor bestaansmiddelen worden vernietigd, essentiële diensten worden uitgehongerd en humanitaire hulp wordt belemmerd.