De directeur van het Regionaal Zieknhuis Wanica, Jason van Genderen, gaat andere uitdagingen aan. Dit zegt de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin. Enkele dagen geleden heeft de directeur zijn ontslag ingediend.
De bewindsman zegt dat van Genderen gebruik heeft gemaakt van zijn recht om zijn ontslag in te dienen. De communicatie tussen de gewezen directeur en de minister was goed, meent Ramadhin. “We hebben een heel goede relatie, wat betreft de zorg.”
De minister zegt verder dat de gewezen directeur het beleid altijd heeft ondersteund. Hiervoor hebben Ramadhin en de regering alle respect, merkt hij op. Nu word er gezocht naar een kandidaat om Van Genderen te vervangen. “We moeten het beleid continueren en wij zijn bezig een kandidaat klaar te stomen.” De minister zegt dat er ook een zorgmanager bij het Wanicaziekenhuis nodig is. Er word nu nagegaan hoe daaraan invulling gegeven kan worden, met het oog op transitie binnen de zorg. Dit valt allemaal binnen het herstelplan van de regering. Ook bij het Streekziekenhuis te Nickerie komt er een nieuwe leiding, meent de bewindsman.
Herprofilering
De minister zegt dat het beleid van de regering nu is om te gaan richting het herprofileren van ziekenhuizen. Dit houd in dat de juiste bestemming zal worden gegeven aan zo een ziekeninstelling. “We hebben te veel ziekenhuisbedden en we doen teveel van hetzelfde op kleine schaal binnen de ziekenhuizen. Wij willen vanuit Volksgezondheid hebben dat de speciale diensten gecentraliseerd worden in een of twee ziekenhuizen.” Ramadhin zegt dat de realiteit gewoon ingezien moet worden. Hij schetst een beeld dat bij ziekte de samenleving er recht op heeft om te weten bij welke ziekeninstelling de beste zorg voor een bepaald ziektebeeld geboden kan worden.
Plan hebben
Een ander voorbeeld van het centraliseren van de zorg, is volgens de bewindsman dat met een goed plan de professionele zorg bij slechts een ziekenhuis geboden kan worden, maar dit moet bekend zijn. “Het teveel algemene dingen doen op kleine schaal kan je in grote financiële problemen brengen, want je moet soms 700 mensen uitbetalen. En als je op een gegeven moment die klinische zorg niet kan bieden in dat ziekenhuis, omdat je geen resources hebt, maar je hebt wel de gelegenheid om te partneren met een ander ziekenhuis, is het dan voordeliger die dienst over te dragen aan de andere organisatie. Dit bedoelen wij met de transitie.”
Onder de loep
“Het verdienmodel van de ziekenhuizen moet ook anders worden”, zegt Ramadhin. Het huidige model, waarbij ligdagen worden gehanteerd, zal veranderen. Hij merkt op dat in het buitenland bijvoorbeeld kleine operaties op de poli geschieden en de patiënt daarna naar huis mag, indien de situatie dat toelaat. Het systeem in Suriname is zo dat ziekenhuizen hun kosten moeten dekken en de patiënt daarvoor langer laten liggen om de ligdagopbrengsten te innen. Volgens de minister zal er hierin verandering komen. “De financiering van de ziekenhuizen wordt nu onder de loep genomen. Het staat nu op de operatietafel.”