Minister Albert Ramdin, die ook de regeringscoördinator is, heeft vrijdag in het parlement ontkend dat er grote lappen grond zijn uitgegeven aan Mennonieten voor landbouw. “Het is ongefundeerd”, zegt hij naar aanleiding van opmerkingen van een aantal DNA-leden, die beweerden dat er honderdduizenden hectares grond zijn uitgegeven aan Mennonieten.
De bewindsman zegt dat dit de attentie heeft gekregen van het buitenland en dit moet niet de bedoeling zijn, want dit is niet gebaseerd op de waarheid. “Er wordt gezegd dat de regering 500.000 hectare heeft uitgegeven of van plan is uit te geven voor landbouw. Hierbij zou Suriname de status van carbon negatief verliezen. Dit zijn heel vervelende en schadelijke uitspraken, want hiermee is er een verkeerde perceptie gecreëerd.” Hij benadrukte opnieuw dat er heel veel schade wordt aangericht aan het imago van het land, want zelfs de naam van de president wordt ongegrond genoemd in deze kwestie.
Hij haalde aan dat elke burger of rechtspersoon aanvragen kan doen voor een stuk grond. De aanvragen moeten voldoen aan wettelijke bepalingen en er moeten allerlei kaarten ingediend worden. De aanvragen worden door het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer getoetst en andere ministeries worden geconsulteerd en naar adviezen gevraagd. In deze wordt er ook rekening gehouden met alle aspecten. “Adviezen van alle ministeries en meningen van traditionele en Inheemse volkeren en bedrijven die in het gebied werken, worden meegenomen.”
Ramdin merkte op dat het heel belangrijk is voor de regering om de status van carbon negatief te behouden. “We hebben ons gecommitteerd aan verschillende organisaties. Dus de regering gaat dit niet doen. Dit is niet in lijn met de doelstelling van de regering om carbon negatief te blijven.”
Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij gaf aan dat men grappen met de regering maakt. “Er worden aanvragen ingediend door derden voor duizenden hectaren grond en de aangevraagde gronden liggen dichtbij elkaar.” Hij benadrukte dat de regering al eerder bekend had gemaakt, dat er geen gronden door de regering beschikbaar gesteld zou worden voor de mennonieten. De groep moet zelf zorgen voor hun gronden. De bewindsman zei verder dat er een discussie is geweest hieromtrent in de Raad van Ministers. “Er zullen discussies gevoerd worden met deskundigen over alle zaken die te maken hebben met mennonieten, agrarische productie en carbon credit, om aan een antwoord te komen voor deze kwestie.”