Bij de protestdemonstraties tegen vaccinatiedwang zaterdag, waren de vakbondsleiders en enkele leden van de vakbonden van 1:6 aanwezig. Lloyd Pool, vakbondsleider van de personeelsbond van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, zegt dat de maatregelen tegen de ongevaccineerden ongehoord zijn en in strijd met de internationale arbeidsverdragen.
“De vaccinatiestatus is een privéaangelegenheid en niet een gelegenheid van de werkgever. Waarom is dat van belang als iemand zijn werk kan doen of niet”, zegt Pool in een reactie aan Key News. Hij ziet het als zijn plicht als vakbondsleider om daarom voor de werknemers op te komen die gedwongen worden zich te laten vaccineren. “Als vakbondsleider vinden wij dat je het niet na kan laten om op te komen voor het belang van de medewerkers”, zegt Pool.
Hij is het niet eens is met de richting die de regering en ook het bedrijfsleven inslaan waar de vaccinatiestatus zou moeten bepalen of je nog in dienst bent of niet. “Men kijkt niet naar werkervaring en andere zaken. Vroeger was het zo van kan je het werk doen of niet, maar in deze tijd geldt een opleiding.
Maar in de pandemie zien we als eerste tijdens de sollicitatie waar een voorwaarde wordt gesteld waar je tenminste de eerste prik moet hebben gehad”, zegt Pool en dat kan hij als vakbondsman niet toelaten vindt hij.
Zonder mondkapjes
Dat de werkgevers aangeven dat zij ervoor moeten zorgen dat de werkvloer veilig is, geeft hij toe dat dat een taak is van de werkgever, maar ook van de werknemer. Maar wat is werkelijk veilig, vraagt Pool zich af.
“Wanneer we kijken naar dat hele gebeuren rondom Covid, dan zien we dat men bezig is regels te maken voor gevaccineerden en niet-gevaccineerden en bezig is deze te onderdrukken”, is Pool zijn mening.
Er zijn naar zijn zeggen zelfs bedrijven die gevaccineerden toelaten om zonder mondkapjes op te lopen. “Maar als zelfs de minister van Volksgezondheid heeft aangegeven dat gevaccineerd of niet je kan nog steeds besmet raken en anderen besmetten, waarmee zijn we dan bezig”, zegt Pool die zich afvraagt waarom er dan zo een verdeeldheid wordt gebracht tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden op de werkvloer. De illusie waarin men leeft dat gevaccineerden veilig zijn is volgens Pool om mensen voor de gek te houden.
Duidelijke discriminatie
Er is volgens de vakbondsman duidelijk sprake van discriminatie. Pool haalt onze Grondwet en het BUPO-verdrag, een verdrag over burgerrechten en politieke rechten die Suriname sinds 1976 heeft getekend enduidelijk aangeven dat je mensen niet mag discrimineren op basis van hun medische status, aan.
Dat mensen zelfs vragen of je gevaccineerd bent is volgens Pool te verregaand, om dat dit volgens hem een privéaangelegenheid is tussen de persoon en zijn arts. “Onze Grondwet geeft aan dat je mensen op geen enkele grond mag discrimineren, maar hier zie je duidelijk dat het gebeurt op basis van een vaccinatiestatus.
Negatieve PCR-test
Sommige bedrijven hebben zelfs aangegeven dat hun medewerkers die nog niet gevaccineerd zijn een negatieve PCR-test moeten tonen. Echter, dat is volgens Pool ook een discriminerende maatregel. “Maar ook die gevaccineerde kan besmet raken en iemand besmetten. Ik vind dat het een model is dat gebruikt wordt om verdeel en heers te creëren. Laat mensen vrij om te kiezen of ze gevaccineerd willen worden”, aldus Pool.