Na ruim anderhalf jaar gesloten te zijn, doet het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam vanaf 15 november haar deuren weer open voor het publiek. Naar zeggen van Gerard Alberga, directeur van het museum, was het museum gesloten voor exposities, hoewel het een openluchtmuseum is.
Hij vertelt in gesprek met Key News, dat het terrein wel open was voor het publiek, maar dat het niet in het cafetaria van het museum en de cellen mocht. Met uitzondering van leerlingen die in kleine groepen wel gebruik mochten maken van de diensten van het museum. Nu de Covid-19 preventiemaatregelen milder zijn, heeft de directie mogelijke protocollen bedacht om toch open te zijn voor het publiek.
Financiële dip
De grootste financiële bron van de stichting waren de toeristen die het dubbele betaalden. Met de komst van de pandemie en het inreisverbod die er was, is dat komen weg te vallen. Daarnaast zijn door de meerdere vormen van crises, waarmee Suriname te kampen heeft, de lokale inkomsten ook komen weg te vallen. “We moeten eerlijk zijn tegen onszelf. Alles is duur nu. Alleen al om kinderen naar school te sturen is een moeilijke klus voor de ouders, laat staan om extra geld uit te geven aan kinderen om hier te komen. Dit alles heeft ons in de afgelopen maanden in een financiële dip geplaatst, we komen niet meer uit”, zegt de directeur diep teleurgesteld. Door tussenkomst van het directoraat Cultuur en het Ministerie van Binnenlandse Zaken, zijn de werknemers van de stichting in aanmerking gekomen voor een ambtenarensalaris.
Diefstal
Terwijl het museum geloten was, heeft de plaats haar vruchtbaarheid getoond. Binnen en rondom het museum was begroeid met onkruid en bomen. Benevens monumenten die tussen onkruid en bos liggen, zijn er anderen die zich in een deplorabele staat bevinden. Dit alles is op een afstand moeilijk herkenbaar. Het is te concluderen dat het onderhouden van het stuk erfgoed te wensen overlaat. Volgens de directeur komt dit omdat er geen gereedschappen en middelen meer waren om de omgeving schoon te houden. “Er is tot drie keer toe ingebroken, waarbij onze brushcutters en tv’s zijn meegenomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij niet meer konden maaien. Daarnaast heeft het overgrote deel van ons personeel dat bezig was met onderhoud, ook bedankt. We hebben nu vier van de twaalf personen over. Doordat wij geruime tijd gesloten waren, hadden wij geen geld om andere bruschcutters aan te schaffen. Gelukkig heeft een organisatie in Nederland onze noodkreet gehoord en was zij bereid om ons daarmee te helpen. Verder heeft die ons ook voorzien van beveiligingscamera’s om mogelijke calamiteiten te voorkomen in de toekomst”, aldus Alberga.
Na de heropening verwacht de leiding van het museum niet veel bezoekers. De directeur belooft leuke evenementen te organiseren indien de Covid-19-situatie positief verandert. Het laatste evenement dat het museum heeft georganiseerd, was de ‘Yorka Neti’ in februari 2020.