De opruiming van de vier monumentale panden aan de Henck Arronstraat die recentelijk in vlammen opgingen, is dinsdag 29 april gestart onder leiding van het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Openbare Werken.
Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is in samenwerking met het ministerie van Openbare Werken (MinOW) gestart met het opruimen van de locatie aan de Henck Arronstraat waar op 17 april vier historische gebouwen volledig zijn afgebrand. De werkzaamheden zullen naar verwachting circa twee weken duren en vinden dagelijks plaats tussen 9.00 en 18.00 uur.
Omwonenden en weggebruikers wordt gevraagd rekening te houden met mogelijke hinder en de instructies van de bevoegde instanties en de geplaatste waarschuwingsborden strikt op te volgen.
Erfgoed onder toezicht
Vanwege de aanwezigheid van waardevolle elementen van historisch erfgoed wordt de opruiming uitgevoerd onder toezicht van de Commissie Monumentenzorg (CMZ). De werkzaamheden worden met uiterste zorg uitgevoerd, wat kan leiden tot een langere doorlooptijd dan bij reguliere opruimingsprojecten. Beide ministeries rekenen op het begrip en de medewerking van de gemeenschap.
Brand trof vier monumentale panden
De brand op donderdag 17 april ontstond rond 10.00 uur in een leegstaand pand aan de Henck Arronstraat, waar voorheen een dependance van het ministerie van Sociale Zaken was gevestigd. Het vuur greep razendsnel om zich heen en verwoestte vervolgens ook Chyco Supermarkt, Lucky Store Oso Sani en een pand waarin een afdeling van het ministerie van Financiën was gehuisvest.
De brandweer werd geconfronteerd met ernstige watertekorten. De dompelpomp was op dat moment defect en alle waterreserves waren uitgeput. Hierdoor kon het vuur zich snel verspreiden naar aangrenzende gebouwen. Dankzij de inzet van watertankers van onder andere Kuldipsingh en de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) kon de brandweer uiteindelijk de brand onder controle krijgen. Het had echter weinig gescheeld of ook de nabijgelegen Hendrikschool zou in vlammen zijn opgegaan.
Structurele zorgen om binnenstad
De brand heeft binnen de samenleving opnieuw het debat aangewakkerd over de kwetsbaarheid van het historisch centrum van Paramaribo. Leegstaande panden worden regelmatig gekraakt door dak- en thuislozen, die volgens de brandweer in veel gevallen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van brand. Deze situatie onderstreept de dringende noodzaak voor een structureel veiligheidsbeleid en beter beheer van monumentale gebouwen in de binnenstad.