In Suriname wordt de naam van de ziekte ‘kanker’ niet genoemd als er daarover gesproken wordt, vooral als men niet wil laten weten dat iemand kanker heeft. De taboe over deze aandoening reikt zo ver dat in Suriname ‘a ab a’ siki’ gezegd wordt als men kanker bedoeld.
Dit kwam afgelopen zaterdag naar voren tijdens een ‘family event’ van de Stichting Kanker Diagnostiek Preventie in Suriname (KDPS), de Prostaatkanker Stichting Suriname en de Surinaamse Kankerpatiënten Vereniging in de Buiten-Sociëteit Het Park. De stichtingen organiseerden dit event in het kader van de ‘borstkanker maand’, die in de maand oktober plaatsvindt.
Astrid van Eer, KDPS-secretaris, zegt dat het tijd wordt dat zowel jong als oud leren over kanker. Ze zegt dat het idee dat iemand met kanker, binnen kortste tijd zal overlijden, nog steeds bestaat in de gemeenschap. Daarnaast weet men alleen dat kanker een ‘lelijke ziekte’ is, maar wat het precies is weet men niet. Daarom hebben de diverse stichtingen middels hun ‘family event’ geprobeerd de informatie over te brengen aan zowel kinderen als volwassenen.
De kinderen die het event bezochten, hebben op een kindvriendelijke manier geleerd over deze ziekte. Er werd uit het boek ‘de T van Takrusiki, de K van Kanker, geschreven door Astrid van Eer, voorgelezen. Van Eer gelooft dat de jongeren hiermee hun ouders kunnen vertellen wat ze geleerd hebben over kanker en andersom, maar ook andere leeftijdgenoten.
“Onze stichting staat er ook voor wanneer we de ziekte krijgen; dat het te laat ontdekt wordt; dat wij onze kinderen leren wat de ziekte is, maar men is bang om het aan de kinderen te vertellen. Maar we moeten weten dat kennis kracht geeft”. Van Eer gelooft dat wanneer mensen op een jonge leeftijd worden geconfronteerd met deze ziekte; kennis over kanker belangrijk is.
Van Eer benadrukt dat informatie belangrijk is. Iemand die goed geïnformeerd is, weet wat te doen wanneer hij/zij de ziekte krijgt. “Dan bent u sterk genoeg om tegen de ziekte te vechten”. Ze geeft mee dat een gezonde en bewuste levensstijl bijdragen om kanker te voorkomen. Echter, weet ze ook dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. “Kanker is een cel die een verkeerde prikkel krijgt en die verkeerd gaat delen, waarbij er een kwaadaardig gezwel ontstaat die steeds groter en groter wordt en naar andere organen kan gaan.”
De secretaris van de stichting KDPS wijst erop dat kanker drastische veranderingen in iemands leven brengt. “Kanker tast je organen aan. Het brengt drastische veranderingen, in niet alleen jouw leven, maar ook in je omgeving, de familie en vrienden”. Ze geeft aan dat mensen die kanker hebben, soms anders dan gewoonlijk behandeld worden. Echter, benadrukt ze, dat iemand met deze ziekte heel veel liefde, begrip en attentie nodig heeft.