Het verhuizen van mensen uit de gebieden die getroffen waren door wateroverlast in het binnenland verloopt moeizaam. Dit zegt minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport. De bewindsvrouw zegt verder dat zover zij weet het spuien van water uit de stuwdam dat vanaf 10 december zal plaatsvinden het slechts om reguliere werkzaamheden gaat.
De bewindsvrouw zegt dat het moeilijk is om de mensen ervan te overtuigen dat zij bijvoorbeeld naar hoger gelegen gebieden moeten. Het is niet makkelijk voor de mensen om hun woonplek achter te laten, omdat zij vooral bekend zijn met hun woonplek. Emanuel zegt dat haar departement al is begonnen in een paar gebieden ondanks het slap verloop. In Pusugrunu zijn de mensen bijvoorbeeld wel bereid om naar hoger gelegen gebieden te trekken. Ook zijn er gesprekken gaande met de dorpshoofden. “Om los te laten gaat moeilijk. Vooral waar hun traditionele zaken er zijn en hun rituelen.”
Waterschappen
De minister merkt verder op dat er geen budget vanuit haar ministerie beschikbaar is gesteld om in te kunnen spelen als er iets mis mocht gaan op het gebied van overstromingen. Ze geeft mee dat de staat wel is gestart met het uitbetalen van landbouwers in Brokopondo die getroffen zijn door de overstromingen van eerder dit jaar. Het gaat om een bedrag van SRD 3.7 miljoen voor ongeveer 169 mensen uit het district. Verder is de totstandkoming van een wet op waterschappen geen kleine job, meent Emanuel. Het duurt volgens haar lang, omdat het installeren van een bestuur dat zich bezig zal houden met dit vraagstuk niet makkelijk is. De mensen die zitting moeten nemen in de commissie moeten deskundig zijn.
Andere kijk
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken schetst een ander plaatje van de kwestie. Hij zegt dat de oplossing van het steeds overstroomd raken van de gebieden in Brokopondo geen probleem hoeft te zijn. De bewindsman die ingenieur van beroep is, merkt op dat bepaalde gebieden in het binnenland tot beschermd gebied verklaard moeten worden en daar bijvoorbeeld niet gebouwd mag worden.
De Openbare Werken minister merkt op dat hetzelfde gebeurt binnen de goudwinning. Hij stelt dat er een moment zal aanbreken waarbij de biodiversiteit in gevaar zal komen en de gemeenschap gezamenlijk met de gebakken peren zal zitten. Vicepresident Ronnie Brunswijk stelt dat hij denkt dat de deskundigen die het spuien beheren weten wat zij doen.
Brunswijk stelt dat hij zich goed zal laten informeren over wat Staatsolie Power Company Suriname de komende tijd zal doen. Hij zegt dat hij eerder deze week berichten over het stuwmeer heeft gevolgd en niets heeft gemerkt van een abnormale waterstand. Hij denkt niet dat het gaat om een lastige situatie. Verschillende maatschappelijke organisaties hebben eerder dit jaar hun zienswijze bekend gemaakt over de gevolgen van het spuien van het water uit het meer. Ook volksvertegenwoordigers hebben zich uitgelaten over dit vraagstuk. Ze hebben voornamelijk geklaagd over de weggebleven tegemoetkoming van de staat aan de slachtoffers van de natuurramp.