De Pan Am case laat ons iets meer zien dan een mogelijke overtreding van de regering, een strafbare zaak van USD 8 miljoen en dat het OM er laks mee omgaat. Niets nieuws, wat is er dan meer te zien zou je zeggen. Wij zien dat het weer met een sisser zal aflopen en dat de samenleving apathisch ernaar kijkt. Wij zien het volgende ontvouwen:
a. Santokhi zal zijn invloed uitoefenen zoals hij dat in tal van andere zaken al gedaan heeft en zal zijn handen lekker in “onschuld” wassen met verwijzing naar de poppenkast van wet en recht en naar het OM.
b. Het OM zal geheel zoals in voorgaande gevallen op de pijpen van de President dansen en met een slap aftreksel van onderbouwing komen waarom ze geen gronden van corruptie of overtreding van wet zien, net zoals ze bij de EBS-case bijvoorbeeld doodleuk deden.
c. De slappe politici zullen het bij babbelen laten en overgaan tot de volgende show om zich in de kijker te spelen, zij zelf zijn geen haar beter en zijn totaal niet tot enig daadkracht in staat. En dat weten zowel Santokhi als het OM, beide lachen lekker de boel uit.
d. De sociale elite blijft lekker de andere kant op kijken want waarom moeilijk doen als je met makkelijk geld kan vangen. Waarom zouden ze hun nek uitsteken, want integriteit, fatsoen en beschaving is niet waar je in het land op wordt beoordeeld, je bent pas een held als je een leuke positie hebt of veel geld hebt en bij de elite kan thuishoren.
e. Het arm volk blijft bedremmeld en mee warend het hoofd schudden bij de roverij van USD 8 miljoen en leeft zich uit op social media met fake accounts omdat ze bang zijn voor vervolging.
Dit is een patroon dat zich herhaalt bij elke case. Inmiddels stapelen de schandalen op, inmiddels is de beerput vol en stinkt tot aan de overkant van de Oceaan waar het buitenland dan namens het arme volk de regering, het OM, de slappe politici en de sociale elite probeert aan te spreken. Maar de slappe politici en sociale elite zijn niet amused dat ze aangesproken worden. Vreemd genoeg zijn ze meer verbolgen over de toon en stijl van de kritiek uit het buitenland dan over de foute handeling van hun regering. Zij maken zich meer druk over de vorm dan over de inhoud van alle kritiek, zo was de “bakra” bijna gezamenlijke vijand geworden toen die man schreef over “corruptie op hoog niveau” met een foto van de geliefde president. Zo maak ik ook mee dat een advocaat, die ook lid is van een politieke partij en ook zeker mee gaat doen met de verkiezingen, zich meer druk maakt over de toon en stijl van de ongezouten kritiek dan dat die zich druk maakt over USD 8 miljoen die van de arme burger mogelijk is ‘gestolen’. Die advocaat neemt zelf geen enkel initiatief om de roverij te stuiten. Het gaat nota bene om een advocaat die vaak in de rechtbank staat! Waarheen met het land en de beschaving? Wel het lef hebben om de ander de maat te nemen over toon en stijl omdat ze in hun eer aangetast zijn, maar ondertussen totaal geen ruggengraat en beschaving tonen. Waarheen met het land? Hoe hypocriet kan men zijn? Het zorgelijke is dat de advocaat helaas geen uitzondering is. Verbaast het ons waarom Santokhi en het OM zich nergens en van niemand iets aantrekt? Zij hebben niets te duchten van niemand.
Het valt op dat Surinamers snel fijngevoelig reageren als je ze aanspreekt op hun rol en verantwoordelijkheid of beter gezegd afwezigheid van verantwoordelijkheid. Zij zijn snel in hun goede naam en eer aangetast, maar diezelfde Surinamers halen rustig hun schouders op als hun regering USD 8 miljoen van de arme burger lijkt te stelen, of als hun regering openlijk met USD 7 miljard zwart geldzaken wil gaan doen. In Suriname is iets heel raars belangrijk en iets heel normaal en logisch totaal onbelangrijk:
• Belangrijk: in Suriname is het heel belangrijk dat men elkaar spreekt met veel meel in de mond dat men om de hete brij heen draait en dat men elkaar nergens op aanspreekt. Men moet het beest niet bij de naam noemen en de roze olifant in de kamer mag niet benoemd worden. Als je dus dat wel doet dan valt iedereen over je heen.
• Niet belangrijk: in Suriname wil men niet druk maken over openlijk onder de tafel njang maken, over stelen van het volk, over zwart geld witwassen, over wetten, regels en statuten veranderen voor eigen gewin en over mensenrechten vertrappen. Dus deze zaken deert de Surinamer niet, dat is normaal voor hen, dat ervaren ze niet als bezoedeling van hun eer. Als je dus hierover praat dan denken ze dat je zeurt en al helemaal als je vanuit Nederland dat doet want dan is het “laat ons ons eigen ding doen”.
Je vraagt je af hoe het kan dat in een land 2 ministers, mede namens de President, een deal van USD 7 miljard aan het smeden waren met een Italiaan waar er duidelijk sprake was van geen “zuiver geld”, zeg maar gerust “zwart geld” en toch is niemand verhoord en niemand ergens voor bestraft. Dit is vergelijkbaar met dat de staat bijna 100 ton cocaïne verkoopt om geld op te halen. Denk a torie. Dit is iets anders dan dat de douane 8 ton cocaïne doorlaat, in dit geval kun je excuses verzinnen. In het Italiaans geval was de regering zelf openlijk en formeel betrokken. Denk goed na, het land gaat officieel zakendoen met “zwart geld” en heel Suriname accepteert het dat de President tot vandaag geen verklaring aflegt en niemand en ook niemand legt hem het vuur aan de schenen. Ook het OM doet blind, doof en dement. Wie gaat over de integriteit van het land, wie gaat over de goede naam en eer van het land? Heel Suriname raakt van slag als iemand van buiten zegt dat er corruptie is in Suriname en dat ze laf en lamlendig achteroverleunt. Hoe vals kun je nog zijn? Waarom gaat men ervan uit dat het OM nu in het geval van die USD 8 miljoen wel het licht zal zien?
Waarom is men in Suriname zo apathisch en lamlendig. Als je daarover met ze wil hebben dan zeggen ze laat ons ons eigen ding doen, kom niet uit het buitenland ons beschaving bijbrengen. Opvallend was dat de genoemde advocaat zich stoorde aan de toon en stijl van mijn interview bij LIM FM op donderdag 15 februari over die USD 8 miljoen https://www.youtube.com/watch?v=SIFiUnlgCiI
Zij en haar omgeving stoorde zich niet aan het feit dat haar regering USD 8 miljoen van de burger mogelijk heeft gestolen dat het OM niet uit zichzelf -ambtshalve- voortvarend onderzoek doet en dat de case dreigt over te waaien en met een sisser af te lopen. Daarover maakt men zich dus niet druk. Hoe bestaat het? Boi, zo langzamerhand begin ik mij af te vragen of Suriname nu werkelijk een andere planeet is waarin ik niet zou passen of thuishoren.
Ik vraag mij af of ik serieus naar die “bakra” kennis van mij moet luisteren. Hij zei van de week tegen mij naar aanleiding van de kritiek van onder andere de advocaat “kerel waar maak je je druk om. Ze willen lekker hun ding doen, laat ze in hun sop gaarkoken”.
Hikmat Mahawat Khan