In mijn land Suriname kunnen alle verschillende etnische, religieuze en culturele groeperingen, ondanks hun verschillen in perceptie, communiceren in één gemeenschappelijke taal, ‘Sranan Tongo’. Hiertegenover staan de Verenigde Naties, waarin alle lidstaten, ondanks hun verschillende talen, worden verondersteld op dezelfde lijn te staan als het gaat om goed bestuur. Deze lidstaten moeten dus soortgelijke opvattingen over bijvoorbeeld mensenrechten, constitutionele democratie, de scheiding der machten, gelijkheid, gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en welvaart delen en implementeren.
Slecht voorbeeld
In de praktijk hebben het VN-systeem en zijn lidstaten echter het slechte voorbeeld gegeven, op slechts enkele uitzonderingen na. Wereldwijd raken jongere generaties steeds meer gedesillusioneerd in de democratie, zoals blijkt uit de opkomende staatszwakte, autoritaire heerschappij, corruptie en de toenemende welvaarts- en inkomensongelijkheid. Er is geen land ter wereld dat zijn bevolking momenteel een fatsoenlijk en duurzaam leven biedt. Terwijl de ongelijkheid de kloof tussen rassen en geslachten vergroot, koesteren bijna negen op de tien mensen fundamentele vooroordelen tegen vrouwen. Bovendien zijn deze gendervooroordelen aanwezig in landen met een lage en hoge menselijke ontwikkelingsindex, waardoor deze landen het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen belemmeren.
De huidige internationale armoedegrens—de drempel om te bepalen of iemand in armoede leeft—is verschoven van $1,90 naar $2,15 per dag. Omdat dit bedrag echter alleen de minimale behoeften op het gebied van voeding, kleding en onderdak dekt en andere fundamentele menselijke behoeften zoals sanitaire voorzieningen, water en elektriciteit verwaarloost, om nog maar te zwijgen over de groeibehoeften, legaliseert het feitelijk een vorm van moderne slavernij. Bovendien blijven schendingen gepleegd door internationale instanties de macht verschuiven van overheden naar bedrijven. Twee derde van de grootste economieën ter wereld zijn bedrijven.
Hebzucht, corruptie en de daarmee gepaard gaande kosten hinderen duurzame ontwikkeling wereldwijd door de armoede en ongelijkheid te verergeren, de economische en politieke stabiliteit te ondermijnen, het vertrouwen en de sociale cohesie aan te tasten en natuurlijke hulpbronnen te vernietigen. Veel wereldleiders en CEO’s kunnen mogelijk als psychopaten worden gecategoriseerd omdat ze niet over het vermogen beschikken om zich in te leven. Anderzijds bevestigde een onderzoek aan de Universiteit van Princeton dat het cognitieve functioneren van een persoon verkleint als gevolg van de voortdurende gevolgen van armoede, waardoor zijn ontwikkelingsvermogen wordt beperkt. Mensen met een beperkt inkomen zijn ook eerder geneigd fouten te maken en slechte beslissingen te nemen.
Deze ongewenste situatie leidt tot angst, achterdocht, weerstand, vijandigheid, paniek en wraak, die ten grondslag liggen aan besmettelijke geestelijke stoornissen en pandemisch kunnen worden. Dus waakzaamheid is geboden. Deze ongewenste trends op weg naar een maffia-achtige cultuur moeten structureel worden gekeerd. Cosmetische re-branding van het oude beleid is geen optie! Wanneer slecht bestuur de constitutionele democratie aandrijft, nemen BS, corruptie, een maffia-achtige cultuur, straffeloosheid en het verdeel-en-heers-spel de rechtsstaat over. De oplossing ligt voor de hand. Vergelijk de doelstellingen van de VN maar eens met wat er in de verschillende lidstaten is bereikt en je ziet precies wat er mis is. Suriname is geen uitzondering hierop!
Dr. Roy I. Bhikharie, PhD
De Mens moet Centraal staan