Parlementariërs hebben dinsdag tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) gewezen op de vele problemen binnen het onderwijssysteem.
De assembleeleden vinden dat veel kinderen hierdoor achter raken in hun ontwikkeling. Ze hebben een dringend beroep op de regering gedaan om in te grijpen, voordat de situatie erger wordt.
Problemen met nieuw onderwijssysteem
NDP-parlementariër Melvin Bouva wees erop dat de introductie van een nieuw systeem binnen het onderwijs, welke niet bekend is voor de samenleving, veel problemen met zich heeft meegebracht. Hij merkt op dat het systeem van doorstromen en kinderen op basis van competenties beoordelen, goed is. Echter, zou dit systeem volgens hem gefaseerd en op een goede manier geïntroduceerd moeten worden. Hij benadrukt dat hij dit vaker tijdens vergaderingen en zelfs in commissie verband heeft aangehaald, echter heeft de regering nog nooit adequaat hierop gereageerd.
Bouva wijst erop dat het nu blijkt dat kinderen in de vijfde en zesde leerjaar de competenties die ze moeten hebben, zoals schrijven, lezen en tellen, ontbreken. “Juist vanwege het systeem. Het gevaar is dat er een ondoordacht besluit is genomen, waarvan we de vruchten nu zien.”
Het NDP-assembleelid zegt dat er een tussentijdse evaluatie nodig is. “We moeten weten wat het veld daarvan vindt. Maar ik pleit ervoor dat de kinderen die nu niet kunnen meegaan, uit het systeem worden gehaald en in een crisis programma worden geplaatst zodat we hun studie kunnen redden”. Bouva merkt op dat het voornamelijk gaat om kinderen uit kansarme gebieden.
Binnenland
VHP-parlementariër Henk Aviankoi haalde aan dat de situatie met betrekking tot het onderwijs in het binnenland, feitelijk niet in woorden is uit te drukken. Hij praat over een situatie waarbij leerkrachten les moeten geven onder hele slechte condities. Daarnaast zitten de leerkrachten woningen vol met houtluizen en vleermuizen en zijn ze niet voorzien van shutters. Daarnaast laten de toiletvoorzieningen het ook te wensen over. Hij geeft aan mensen die de situatie onder ogen krijgen, automatisch zullen tranen. Hij roept de regering daarom op alles eraan te doen om het werk van de leerkrachten in het binnenland wat plezieriger te maken.
Tekort aan lokalen
Asiskumar Gajadien, fractieleider van de VHP, haalde aan dat in de afgelopen jaren er steeds gesteld is dat er scholen gebouwd zijn. Het schets daarom zijn verbazing dat er nu een tekort is aan lokalen. “Het blijkt nu dat er grote tekorten zijn aan schoollokalen.” Hij benadrukt dat het niet zo kan zijn dat leerlingen om de ene dag naar school gaan. Hij vraagt dat de regering met alle ernst hiernaar kijkt. De parlementariër wijst erop dat het niet zo kan zijn dat er maanden gewacht wordt, voordat er opgetreden wordt.
Gajadien benadrukte dat door de huidige situatie in het onderwijs leerlingen achter raken en ouders ten einde raad zijn. “De leerlingen raken achter en dat werkt door”. Hij benadrukt met klem dat het parlement van de regering verwacht dat er acuut een aantal zaken worden aangepakt om ervoor te zorgen dat de leerlingen elke dag onderwijs kunnen genieten. Als er middag onderwijs moet komen, moet dat ook gebeuren, stelt het DNA-lid.