De ideeën en het levenswerk van Anton de Kom zijn nog altijd relevant, vandaar dat er een permanente tentoonstelling over hem en zijn levenswerk is gecreëerd. “Wij en vooral onze jongeren hebben zoveel te leren van deze grote denker”, zegt Ann Hermelijn, projectleider van de permanente tentoonstelling over Anton de Kom.
“Zeker in een polariserende wereld waar groepen mensen lijnrecht tegenover elkaar staan, iets wat wij thans ook steeds meer in Suriname ervaren, zijn de gedachten van De Kom over samenwerken, organisatie om het mooie Suriname te verheffen tot een paradijs erg relevant.
De tentoonstelling wordt ondergebracht in de voormalige cafetaria van het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam. Deze ruimte is volgens Hermelijn tot volwaardige expositieruimte omgebouwd. “Als projectleider van deze expositie hoop ik dat wij geraakt worden door het gedachtegoed van Anton de Kom. Meer kennis over het eigene zal bijdragen aan eigenwaarde.”
De expositie is een aangepaste versie van Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider die van maart 2022 tot januari 2024 heeft gelopen in het Nederlands Openluchtmuseum (NOM). “Het NOM werd sinds de opening van de eigen tentoonstelling over Anton de Kom door diverse mensen uit de Surinaamse gemeenschap benaderd met de vraag of de tentoonstelling ook kon worden gepresenteerd in Suriname.”
Er is een haalbaarheidsonderzoek gedaan en toen bleek het mogelijk. De Stichting Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam (SOFNA) was bereid samen te werken, vertelt Hermelijn. “NOM investeert graag in de kennisdeling rondom de antikoloniale denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. “De tentoonstelling is aangepast aan de Surinaamse cultuur, smaak en beleving en De Kom wordt vanuit de Surinaamse context belicht”, aldus de projectleider.
De tentoonstelling met de titel ‘Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider’ moet het gedachtegoed van Adek met zoveel mogelijk Surinamers en ook vakantiegangers delen. De expositie is in 2 talen, Nederlands en Engels en ook wat Sranan woorden. “SOFNA heeft een samenwerking met touroperators en ik verwacht niet anders dan dat de Expo Anton de Kom onderdeel wordt van bestaande tours”, zegt Hermelijn. Idealiter zijn er 10-15 personen per keer in de expositieruimte. “Bezoekers kunnen dan optimaal reflecteren op de inhoud.”
Met de expositie wordt het curriculum over Anton de Kom aangevuld. “De Kom komt voor in het curriculum. Wij trachten een beetje verdieping in de les aan te brengen. Ons streven is om minimaal 1750 leerlingen van geheel Suriname de expositie te laten bezoeken.” Er is samen met de artistieke leiders van NAKS lesmateriaal ontwikkeld die de begeleiders als handvat aangeboden krijgen.
Het museumwezen in Suriname moet zichzelf in stand houden. Zo was het Openluchtmuseum de afgelopen jaren een periode in verval geraakt. “Voor onderhoud van een museum zijn er middelen nodig. Daar wij in Suriname geen subsidiesysteem hebben, ben je afhankelijk van bezoekersaantallen”, zegt Hermelijn. Ook heeft de Covid-19 pandemie onder andere gezorgd voor minder bezoekers. “Door voldoende aandacht te vragen voor deze tentoonstelling en later dit jaar volgt er nog eentje, zal er zeker meer aandacht komen en zullen ook de bezoekersaantallen toenemen.”
De openingsdag van de tentoonstelling is vol activiteiten en is gratis te bezoeken. “Wij maken van 23 maart “de Zondag van Anton”, een feestelijke dag waarvan de opening van de expositie het hoogtepunt is. Gedurende de hele dag hebben bezoekers de kans om in groepen van 10 de expo te bezoeken.”
Ook wordt er veel aandacht besteed aan immaterieel erfgoed in de vorm van een drumworkshop van Andre Mosis, Bongo Chally. Cynthia Mc Leod vertelt over Anansiverhalen; haar vader heeft een groot Anansi boek geschreven, Ginoh Soerodimedjo zal gedurende de dag cartoons tekenen. En Max Resomardono van Lolo Kukru Foodhal is belast met het opzetten van een culinaire ervaring. Veel traditionele lekkernijen zullen in mini porties te koop worden aangeboden. Er zullen ook demonstraties zijn en live cooking. Bezoekers kunnen ook langskomen om te genieten van de natuur door te wandelen en/ of te picknicken, laat Hermelijn weten.
De activiteiten zijn van 11:00u tot 17:00 u te Fort Nieuw Amsterdam, Commewijne.