De personeelsbonden van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), het ‘s Lands Hospitaal en Sint Vincentius Ziekenhuis (RKZ) moesten maandag voor de rechter verschijnen, omdat het Ministerie van Volksgezondheid een kortgeding heeft aangespannen tegen deze bonden. “We waren niet in actie, maar in beraad”, zegt bondsvoorzitter Lloyd Pool van het AZP.
Pool zegt dat er nog geen vonnis is geveld, maar hoogstwaarschijnlijk zal er dinsdag een uitspraak gedaan worden door de rechter. De zorgbonden en het ministerie zijn al een tijdje in een dispuut over het uitbetalen van de overbruggings-, behoud- en wervingstoelage aan het personeel. De regering heeft over de maand juli verzuimd om deze toelagen aan de zorgmedewerkers te betalen, omdat er in die maand er vakantiegeld is uitgekeerd aan ambtenaren en hun gelijkgestelden. “Maar het vakantiegeld heeft niets te maken met de overbruggings-, behoud- en wervingstoelage”, zegt Pool.
De bonden hebben afspraken met de regering over het uitbetalen van deze toelagen aan het zorgpersoneel, totdat er een loonreeks geïmplementeerd is. “Maar we merken steeds dat we in aanvaring komen met de minister, wanneer er betalingen moeten plaatsvinden.” Volgens hem heeft de regering afspraken met de vakbeweging over de koopkrachtversterking, die niet uitbetaald zou worden in juli omdat in deze maand vakantiegeld uitbetaald wordt. Maar die afspraak is met de zorgbonden niet gemaakt.” “De minister zorgt voor verwarring.” “We praten over een loonreeks, dus de toelagen moeten uitbetaald worden.”
Volgens Pool zijn er hierover afspraken gemaakt met de regering, maar er worden nu eenzijdig besluiten genomen en “dit is dictatuur.” Pool verduidelijkt dat de overbruggingstoelage een ander karakter heeft in vergelijking met de koopkrachtversterking die de ambtenaren krijgen. “Als je afspraken heb gemaakt dan moet je integer zijn, er zijn afspraken op papier, maar toch wordt er verwarring gezaaid”, benadrukte hij wederom.