Het platform koersstabilisatie, dat recent door president Chandrikapersad Santokhi werd geïnstalleerd, moet met een pakket van maatregelen komen zodat de koers stabiel gehouden kan worden.
Maar het platform zelf kan een stabiele koers niet garanderen. “We hopen dat er niets geks gebeurt en dat de koers niet verder omhoog gaat. De overheid kijkt wel naar mogelijkheden om USD’s beschikbaar te stellen voor de markt”, zegt Arun Hindori, lid van het platform.
Hindori geeft aan dat de regering probeert via interventie en retentieregeling USD’s beschikbaar te stellen voor de importeurs. “We hopen dat dit zo snel mogelijk in werking treedt, want als de importeurs de USD’s ter beschikking hebben, dan zal de druk op de koers afnemen.” De exporteurs moeten volgens de retentieregeling, 35 procent van hun inkomsten beschikbaar stellen aan de banken. “Het gaat de exporteurs niet meer zozeer pijn doen om de USD’s beschikbaar te stellen aan de banken, omdat de straatkoers conform is met die van de bank.”
Hij weet dat er ook te veel goederen worden geïmporteerd, die samenleving niet nodig heeft. Hierbij zal de markt zelf in werking treden. “Als er goederen zijn die de consumenten weinig of helemaal niet kopen, dan zal de importeur op een gegeven moment zelf stoppen met het importeren van zo een goed. Pas als er behoefte is naar een goed, dan wordt deze geïmporteerd.”
De koers van de Centrale Bank van Suriname is nu 30, maar de importeurs kopen zeker sinds twee weken al USD’s voor een koers van 30 of 30.50. “Dus de prijzen van goederen in de winkels zijn sinds twee weken al gebaseerd op een koers van 30.” De stijging is wel zorgwekkend, maar volgens het herstelprogramma moet er maar een koers zijn. Er is nog steeds sprake van een zwarte markt koers en officiële koers. De regering doet er alles aan om de koers beheersen. Er worden ook maatregelen besproken om de subsidie op brandstof terug te brengen, zodat de overheid minder uitgeeft aan de import van brandstof.
Hindori meent dat er heel wat brandstof gesmokkeld wordt van Suriname naar Guyana en ook naar Frans-Guyana, omdat de prijs van brandstof niet marktconform is. “Het is een zonde, want de overheid geeft USD’s uit om brandstof te importeren en er zijn mensen die de brandstof smokkelen naar de buurlanden.” Tegelijkertijd worden er ook naar maatregelen gekeken die de samenleving zullen moeten beschermen tegen de verhoging van de brandstofprijs.