Een bekendmaking van het Korps Politie Suriname over het verbod op het verstrekken van voedsel en giften aan dak-en thuislozen op drie plekken in de binnenstad, heeft voor wat commotie gezorgd in de samenleving. “Ik ben geschrokken ervan”, zegt Donna Audhoe van de Ladies Talk Foundation over de politiebekendmaking. Deze organisatie verstrekt elke zondag maaltijden aan dak-en thuislozen en ziet graag dat deze groep goed wordt opgevangen. Volgens politiewoordvoerder Milton Bisschop is deze maatregel getroffen voor ordehandhaving.
“Laat mij beginnen de samenleving te bedanken, de mensen die doneren en giften geven. Rekening houdende met de taken van de politie om orde te handhaven en de openbare veiligheid te garanderen, is besloten om een stukje ordening hierin te brengen.” Echter, moeten personen en organisaties die wensen te doneren aan dak-en thuislozen, zich wenden tot het Commissariaat van Paramaribo voor de locaties. “Want dit behoort niet tot de taken van de politie”, zegt Bensschop. Het verbod geldt voor de Waterkant, Spanhoek en Oud Veerplein (Heiligenweg).
De politiewoordvoerder geeft verder aan dat de politie niet in zijn eentje op het besluit is gekomen. “Wij hebben met verschillende actoren gesproken om tot het besluit te komen.” Bisschop legt uit dat het vooral om de veiligheid van burgers gaat in die gebieden. “Het gaat meer om de concentratie van dak-en thuislozen. U weet dat die plekken in de binnenstad trekpleisters zijn voor toeristen. En er zijn klachten binnengekomen dat mensen belaagd, geïntimideerd en bedreigd worden door de dak-en thuislozen.”
Voor andere gebieden in de stad, waar dak-en thuislozen zich minder geconcentreerd ophouden, zegt de politiewoordvoerder dat de politie van het ressort Centrum reeds preventief te werk gaat. Hij benadrukt dat de politie de giften niet wenst stop te zetten, maar dat er ordening in het geheel wordt gebracht. “Ik wil de samenleving geruststellen en bedanken voor de giften, het goede werk moet worden voortgezet, maar wij gaan voor een stukje ordening, wij moeten het gezamenlijk doen en het is belangrijk om alvast een signaal te geven om samen het doel dat wij beogen te bereiken.”
Bij Audhoe is de bekendmaking van de politie overgekomen als een algeheel verbod. “Moeten ze (dak-en thuislozen) doodgaan van de honger? Want ik heb gemerkt dat als ze geen eten krijgen, ze gewoon plantjes eten, dat kan toch niet. Er moet naar ze worden omgekeken. En niet alleen dak-en thuislozen krijgen voeding van ons, ook personen die van het werk komen, er is ook een groep vrouwen die erbij komt, dus het is echt zielig. De informatiestroom naar de samenleving had beter gekund, want ik wist niet dat het ging om ordening.” Audhoe heeft zelf geen klachten over het gedrag van de dak-en thuislozen bij het verstrekken van maaltijden. Naar haar mening zouden de vele organisaties die doneren ermee zijn opgehouden als de doelgroep echt zo lastig was, zoals er wordt aangegeven.
De organisatie wil dak-en thuislozen in de binnenstad graag blijven voorzien van een maaltijd en zal zich daarom aanmelden bij het districtscommissariaat van Paramaribo voor verdere instructies. Anders dan Audhoe, heeft Lin Djoewan, wel enkele vervelende ervaringen met de groep. “Ze vechten soms onderling met messen en hebben een keer bijna met mijn man gevochten, maar het is een kleine groep die lastig doet.” Djoewan is niet van plan te stoppen want geven is voor haar een spiritueel principe. “Ik doneer namens de stichting Pranic Healing. Wij merken dat wanneer je geeft, er voorspoed op je pad komt, dus wij blijven geven. Het is voor onszelf.” Zij heeft geen ruimte om zich bij het commissariaat aan te melden, maar vertrouwt erop dat de stichting dat in orde zal maken. Ook tijdens de lockdowns heeft de organisatie voedsel kunnen verstrekken aan de dak-en thuislozen, middels dispensatiebewijzen.
Behalve de kleine groep die soms mot met elkaar krijgt, zegt Djoewan dat het verstrekken van voedsel zeer ordelijk gaat. Zij denkt dat vooral degenen die een mentale achterstand hebben, de ruzies maken. “Wij hebben een goede band met de meesten. In het begin stonden ze in een rij achter mijn auto, maar dan vochten ze om beurten. Toen heb ik met ze afgesproken dat zij rondom het fontein mogen zitten, dan kom ik naar ze toe en dat werkt prima. Het is een heel handige locatie.” Djoewan zegt het jammer te vinden dat deze locatie in het verbod is opgenomen omdat andere plekken te druk zijn om rustig en overzichtelijk te werk te gaan.
De locaties die in het verbod zijn opgenomen, behoren tot het werkgebied van het districtscommissariaat van Paramaribo Noord-Oost. Ten tijde van de samenstelling van dit artikel, was de dc niet bereikbaar voor vragen.–