Het recente bezoek van korpschef Bryan Isaacs aan de afdeling Verkeer heeft geleid tot een zogeheten ‘sit-down actie’ van politiepersoneel. Na tussenkomst van de politiebond is besloten over te gaan tot normalisatie en is de afdeling weer normaal opengesteld.
Vakbondsvoorzitter Poetinie Atompai uit scherpe kritiek op zijn social media, op de aanpak van de korpschef en de voortdurende problematiek binnen de afdeling Rijbewijzen. Volgens Atompai is een structurele aanpak hard nodig, waarbij reorganisatie, decentralisatie en digitalisatie centraal moeten staan.
Atompai benadrukt dat de huidige situatie onhoudbaar is: “Je kunt toch niet jaren op een rijbewijs wachten? Is een rijbewijs een luxe geworden?” Hij stelt dat de problemen binnen de afdeling Rijbewijzen niet nieuw zijn en al jarenlang spelen. “Er is een schrijnend tekort aan computers, de internetverbinding is instabiel, er is onvoldoende materiaal om rijbewijzen te printen en de afdeling kampt met structurele onderbezetting”, aldus de vakbondsvoorzitter.
Naast deze operationele problemen wijst Atompai op een gebrek aan daadkracht om corruptie binnen de afdeling aan te pakken. Volgens hem ondermijnt dit het vertrouwen in het leiderschap en het systeem.
De vakbondsvoorzitter plaatst vraagtekens bij de intenties van korpschef Isaacs. “Het lijkt erop dat de korpschef nu pas kennisneemt van de problemen, terwijl hij als voormalig leidinggevende van deze afdeling al lang op de hoogte had moeten zijn. Er zijn destijds geen significante stappen ondernomen om verbeteringen door te voeren”. Het bezoek lijkt daarom vooral symbolisch en roept twijfels op over de werkelijke bedoelingen, aldus Atompai.
Bovendien is er kritiek op de manier waarop Isaacs medewerkers publiekelijk bekritiseert. “Professioneel leiderschap houdt in dat je structurele problemen aanpakt, in plaats van werknemers te beschuldigen”, stelt de vakbondsleider.
Atompai pleit voor een structurele hervorming van de afdeling Rijbewijzen. “Volledige digitalisatie zou niet alleen de efficiëntie en transparantie vergroten, maar ook corruptie aanzienlijk beperken”, zegt hij. Toch blijft de implementatie hiervan uit, wat volgens de vakbondsvoorzitter wijst op een gebrek aan visie en daadkracht binnen de top van het korps.
De sit-down actie van het politiepersoneel is volgens Atompai een signaal aan de leiding dat er concrete en duurzame maatregelen moeten worden ondernomen. “De samenleving verdient beter. Het is tijd dat de leiding verantwoordelijkheid neemt en de noodzakelijke hervormingen doorvoert”.
De politiebond blijft aandringen op reorganisatie, decentralisatie en digitalisatie om de afdeling Rijbewijzen toekomstbestendig te maken. “Zonder een fundamentele aanpak blijft de afdeling kampen met dezelfde problemen, ten koste van de samenleving”, besluit Atompai.