Ondanks er toelagen zijn toegezegd aan het zorgpersoneel, zegt Lloyd Pool, voorzitter van de personeelsbond van het Academisch Ziekenhuis dat de strijd door gaat. “Alle ziekenhuizen krijgen een toelage, zowel overheidsziekenhuizen als particulier”.
Er is aan de leden meegedeeld dat alvast drie ziekenhuizen, waaronder AZP, MMC en ‘s Lands hospitaal hun reçu’s al binnen hebben en deze uitbetaald moeten worden. Het is volgens Pool een kwestie van tijd wanneer de anderen ook hun toelagen uitgekeerd krijgen. ” We gaan vandaag nog in gesprek met een vertegenwoordiger van het ministerie van Financiën en dan zullen we praten wanneer de andere ziekenhuizen hun geld kunnen krijgen en over de loonreeksen”, zegt Pool.
Er was tijdens het congres van de ziekenhuisbonden een maximaal bedrag van SRD 3000,- afgesproken. Er is een koopkrachtversterking van SRD 2500,- afgesproken, echter krijgen specialistische verpleegkundigen wat meer uitgekeerd. Dit is niet in goede aarde gevallen bij de menigte. Er is toen ook aangegeven dat met de huidige koers en benzineprijzen de toelage is achterhaald.
“Dat begrijpen we ook, maar we hebben tijdens het congres een afspraak gemaakt. Mensen moeten begrijpen dat we nu niet plotseling kunnen afwijken bij de onderhandelingen. Belangrijk is, is dat we dichter bij ons doel zijn en verder zullen praten hoe verder”, merkt Pool op.
Ministerie van Volksgezondheid
Verschillende ziekenhuisbonden hebben zijn al een maand samengebundeld in een collectief en vechten samen om een koopkrachtversterking, toelage en aanpassing van de loonreeks. Deze ziekenhuisbonden waren vandaag allemaal aanwezig tijdens een algemene ledenvergadering. Kort nadat de vakbondsleiders hun leden had gesproken zijn ze richting het ministerie van Volksgezondheid gegaan.
Sinds vorig maand hadden de bonden al een gesprek gevoerd met de minister over de koopkrachtversterking en aanpassing van de loonreeksen. Echter, kon men toen nog niet tot een akkoord komen. De minister van Volksgezondheid zei toen aan de media dat zijn ministerie gelimiteerd was aan zijn begroting. Er zou een vervolggesprek komen met de vakbondsleiders en kreeg de minister tot midden april om do te gaan met de gesprekken. Er kwam geen beweging vanuit Volksgezondheid en hebben de leden besloten om zelf verhaal te halen bij de minister.
Geen minister op de stoep
Het zorgpersoneel van zowel AZP, Marwina ziekenhuis, Diakonessenhuis, PCS en ‘s Lands Hospitaal zijn gelopen vanuit het terrein van ‘s Lands hospitaal naar het ministerie van Volksgezondheid. De vakbondsleiders mochten met enkele leden naar binnen om met de minister te in praten.
De verpleegkundigen waren duidelijk verhit en eisten dat de minister hen kwam spreken en uitleg moest geven over de stand van zaken. De mensen hebben voet bij stuk gehouden en stonden vanaf half 11 daar op de weg voor het ministerie van Volksgezondheid.
De Henk Arronstraat was gedeeltelijk afgesloten door de politie, wat voor de nodige verkeersopstopping zorgde.
De verpleegkundigen hebben langer dan een uur gewacht op de minister en hebben duidelijk aangegeven dat zij niet weg gaan. “Als hij naar huis gaat, gaan we met hem.
Gaat hij naar de Nationale assemblee dan gaan we ook mee”, zegt een van de verpleegkundige resoluut. Ondanks de eisen is de minister de boze menigte niet komen aanspreken. De mensen raakten verhit en ontzegden zelfs toegang voor anderen die een afspraak hadden met de minister. “Als wij de minister niet kunnen spreken, dan gaat niemand hem spreken”, werd er toen geroepen door de verpleegkundigen.
Vervallen staat zorgsector
De politie was ook aanwezig en heeft de voordeur naar Volksgezondheid gebarricadeerd, omdat enkelen naar binnen wilden gaan om de minister te halen. Het mocht niet baten want de minister is niet verschenen om de mensen toe te spreken. Wat de reden is, is niet duidelijk.
De staat van de zorgsector baart het zorgpersoneel ook zorgen. Een verpleegkundige van het Marwina ziekenhuis zegt dat ze niet eens weet of de apotheek van het ziekenhuis functioneert. Er zou vaak een tekort zijn aan medicamenten en verbruiksartikelen. Desondanks blijft het personeel haar werk doen. “Maar we moeten elke keer komen bedelen voor onze toelagen en salarissen. Elke keer krijgt Marwina ziekenhuis een stiefmoederlijke behandeling. Ook wij hebben evenveel recht als de ziekenhuizen in Paramaribo”, merkt de zuster op.