Vertegenwoordigers van het traditioneel gezag en een groep porknokkers uit het Matawai gebied hebben vandaag hun beklag gedaan en een petitie aangeboden aan vicepresident Ronnie Brunswijk.
De mensen zijn getogen naar het regeringsgebouw om zich te uiten ten aanzien van het hardhandig optreden van de justitiële autoriteiten. Het openbaar ministerie zou vorige week opdracht hebben gegeven aan de ‘sterke arm’ om enkele goudzoekers nabij concessiegebied van Iamgold Rosebel Goldmines te ontruimen. Hierbij zijn een aantal persoonlijke bezittingen, machines en andere kostbare goederen vernietigd.
De porknokkers hebben aangegeven dat zij geen conflicten zoeken of in aanraking willen komen met de politie. De goudzoekers gaven aan dat zij maar in staat gesteld willen worden om hun dagelijks brood te verdienen. Dat er zo is omgegaan met het bezit van de mensen is volgens een van de kapiteins uit den boze. Op videobeelden die eerder zijn verspreid op sociale media is duidelijk te zien hoe enkele kampen van de goudzoekers omver is gestoten. De mensen hebben tijdens de ontruiming geklaagd en de politie verzocht te stoppen, maar de goederen zijn toch vernietigd.
Brunswijk vertelde de gouddelvers dat hij ook niet blij is met de wijze waarop de politie de mensen uit het gebied heeft ontruimd. De functionaris geeft aan dat hij ervoor zal pleiten dat er niet meer zo wordt omgegaan met mensen in het achterland. Hij stelt dat multinationals en de overheid rekening moeten houden dat er in het gebied van de mensen die zijn aangepakt, wordt gewerkt. “De manier waarop er te werk is gegaan, zien wij in Frans grondgebied. In Suriname zijn wij dit soort hardhandig optreden niet gewend.”
Justitieminister Kenneth Amoksi geeft ook aan dat hij het optreden van de politie in het gebied niet gepast vindt. Hij stelt dat het hoe dan ook een keuze is van het OM om zo te werk te gaan, maar stelt dat de regering toch een gesprek moet aangaan met de organisatie.