President Chan Santokhi heeft tijdens zijn jaarrede in het parlement benadrukt dat het finale investeringsbesluit (FID), getekend met de TotalEnergies, een historisch nieuw begin voor Suriname markeert.
“Een toekomst die vanmorgen concreter is geworden door de bekendmaking van TotalEnergies. Een investering van ruim 13 miljard US-dollar om onze natuurlijke hulpbron, aardolie, te gaan winnen. Dit feit op zich is al een mijlpaal in de geschiedenis van ons Suriname als soevereine Staat sinds 1975”, aldus het staatshoofd op 1 oktober in de Nationale Assemblée. De regeringsleider begon zijn rede om 10 uur ’s morgens, nadat het investeringsbesluit voor het Gran Morgu offshore olieproject op het Kabinet van de President was getekend.
In de komende vier jaar zullen 32 putten worden geboord. “Vanaf vandaag geen onzekerheid meer. Wij staan daardoor op de drempel van grote welvaart van onze natie. In dit traject op weg naar welvaart dat vandaag is ingezet, wordt niemand achtergelaten”. merkte president Santokhi op. Hij riep het volk van Suriname op om samen te bouwen aan een beter Suriname en benadrukte de noodzaak om zich te scharen achter de gezamenlijke stappen voor een wijze, evenwichtige en duurzame beheersing van de toekomstige inkomsten. “Mijn regering steekt de hand uit naar eenieder om gezamenlijk op te trekken in het belang van volk en vaderland”, accentueerde het staatshoofd.
De president is ervan overtuigd dat de investeringen het komend jaar de ommekeer in de economie vastberaden kunnen doorzetten. “We zullen stap voor stap kunnen overschakelen van crisisbeleid naar duurzaam ontwikkelingsbeleid. Het herstructureringsprogramma, dat we hebben uitgevoerd met ondersteuning van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere partners, heeft heel wat goeds gerealiseerd.” Hij erkende de onzekerheden en moeilijke tijden die dit voor de samenleving heeft veroorzaakt en sprak zijn dankbaarheid uit aan alle betrokkenen die hebben bijgedragen aan de wederopbohttps://totalenergies.com/uw.
“De belangrijkste partners in deze wederopbouw waren echter de Nationale Assemblée, de vakbeweging, het bedrijfsleven, de religieuze organisaties, de NGO’s en de media, maar het belangrijkste, elk lid van onze Surinaamse samenleving. Laten we ook met elkaar delen waartoe al die offers hebben geleid. En dan heb ik het niet alleen over het positieve nieuws van TotalEnergies. Laten we samen verder bouwen op wat we gezamenlijk al hebben bereikt.” Het staatshoofd benadrukte de prestaties van de regering om de economie weer op het juiste spoor te krijgen.