Tijdens zijn officieel bezoek aan Aruba heeft president Chandrikapersad Santokhi een beleefdheidsbezoek gebracht aan gouverneur Alfonso Boekhoudt. Dit bezoek, op maandag 21 oktober 2024, werd gevolgd door een toespraak in de Staten van Aruba (parlement), waar de president de nadruk legde op de sterke banden tussen Suriname en Aruba en het belang van samenwerking voor de toekomst.
Bij zijn ontmoeting met gouverneur Boekhoudt in Cas Ceremonial di Gobernador bespraken de twee leiders de mogelijkheden voor verdere samenwerking tussen de twee landen, met een focus op politieke, economische en culturele relaties. President Santokhi benadrukte de noodzaak van gezamenlijke inspanningen om de connectiviteit, met name de scheepvaart en luchtvaart verbindingen, te verbeteren en de wederzijdse belangen te bevorderen.
President Santokhi bracht ook een bezoek aan het parlement van Aruba. De voorzitter van de Staten van Aruba, Raymond Kamperveen, verwelkomde de president en benadrukte het belang van zijn bezoek: “Uw bezoek aan ons land is van uiterst belang gezien de historie. Wij moeten onze sociaal-economische en culturele banden versterken door middel van samenwerking. Het parlement toont zich bereid de mogelijkheden nader te onderzoeken. Vooruitgang kan geboekt worden door samen te werken om de banden te versterken.”
In zijn toespraak in het parlement zei president Santokhi: “Onze historische relatie is gebaseerd op gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Het is essentieel dat we blijven bouwen aan onze vriendschap en de banden tussen onze landen versterken.” Het staatshoofd merkte verder op dat Aruba, via Suriname’s lidmaatschap van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), ondersteuning kan ontvangen voor de concretisering van een geassocieerd lidmaatschap tot deze regionale organisatie. “Aruba kan zeker profiteren van dit lidmaatschap op sociaal, handels- en politiek gebied.”
President Santokhi sprak ook over het gedeelde verleden van beide landen en de noodzaak om te leren uit die geschiedenis: “We moeten ons inzetten voor herstel en heling, vooral als het gaat om ons gezamenlijke slavernijverleden. Dit is cruciaal voor onze toekomstige samenwerking.” Hij benadrukte dat met de ondertekening van de Memorandum of Understanding (MoU), die later op de dag plaatsvindt, de geïdentificeerde gebieden van samenwerking, onder andere de economie en handel, ondernemerschap en logistiek, landbouw, toerisme en gezondheidszorg beslaan. “Met de verdere uitwerking zal onze relatie ongetwijfeld worden verbreed en verdiept ten voordele van de respectieve bedrijfsleven en samenleving”, aldus de Surinaamse regeringsleider.