President Jennifer Geerlings-Simons heeft tijdens een persmoment uitvoerig toelichting gegeven op de organisatie, rol en werking van het Kabinet van de President. Ze benadrukte dat het geen uitvoerend orgaan betreft, maar een ondersteunend kantoor dat strikt binnen de kaders van de Grondwet opereert.
Tijdens de persconferentie maakte president Geerlings-Simons duidelijk dat het Kabinet van de President geen ministerie is en dus ook niet als zodanig behoort te functioneren. “Ik trof een organogram aan dat veel gelijkenis vertoonde met dat van een ministerie. Aan die werkwijze wordt per direct een einde gemaakt. Het is niet in lijn met onze Grondwet,” stelde het staatshoofd.
Kabinet als ondersteunend orgaan
Volgens Simons bestaat het Kabinet uit administratief personeel, adviseurs, logistieke ondersteuning en beveiligingseenheden, allen in dienst van de presidentiële functie. “Adviseurs staan ten dienste van het ambt en ondersteunen de regering, maar zij staan nooit boven ministers. Dat staat ons staatsbestel niet toe,” zei zij nadrukkelijk.
Beleidscoördinatie en uitvoering
De president benadrukte dat zij op basis van de Grondwet verantwoordelijk is voor de coördinatie van het regeringsbeleid in samenwerking met de Raad van Ministers. Regeringsvergaderingen zijn bedoeld om het beleid gezamenlijk vorm te geven, niet om zelfstandige besluiten buiten de ministerraad om te nemen. “De ministers zijn belast met de praktische uitvoering van het beleid,” aldus Simons. Zij onderstreepte daarbij haar grondwettelijke bevoegdheid om, indien nodig, uitvoering van bepaalde maatregelen tijdelijk op te schorten.
Ministers moeten sturen, niet uitvoeren
Simons gaf aan dat ministeries zich meer moeten richten op beleidsvorming en minder op kleinschalige uitvoeringsvraagstukken. “Een lekkende dakgoot op een school is geen zaak voor de minister van Onderwijs. Zulke zaken moeten decentraal worden afgehandeld,” verklaarde ze. Haar conclusie, gebaseerd op 25 jaar parlementaire ervaring, is dat ministeries vaak zwak functioneren als gevolg van overbelasting met uitvoerende taken.
Focus op toerismesector
Als prioriteit noemde de president het toerisme. Binnen twee tot drie jaar moet deze sector volgens haar op een professioneel niveau functioneren. Hiervoor zal een speciale taskforce worden opgezet die dagelijks knelpunten in kaart brengt en actie onderneemt, onder andere op het gebied van infrastructuur, wetgeving en betaalbaarheid van vliegtickets. Deze uitvoerende groep zal echter niet onder het Kabinet van de President vallen, maar opereren op basis van wet- of staatsbesluit en onder verantwoordelijkheid van de regering.
Monitoring van de samenleving
Tot slot kondigde Simons aan dat er een apart team wordt belast met het signaleren van maatschappelijke ontwikkelingen. Dit team zal geen beleid uitvoeren, maar enkel rapporteren aan het staatshoofd. “De uitvoering van beleid blijft, conform de Grondwet, exclusief voorbehouden aan de ministeriële ploeg,” benadrukte ze.
President Simons gaf hiermee helderheid over de contouren van het nieuwe bestuursmodel en maakte duidelijk dat transparantie, grondwettelijkheid en efficiëntie leidende principes zullen zijn in haar regeerperiode.