Het zijn vrij chaotische dagen in Sri Lanka met de protesten. Duizenden Sri Lankaanse protesteerders zijn de straten opgegaan, omdat het land zich momenteel in een van de slechtste economische crises bevindt. Velen kunnen niet aan brandstof en voedsel komen. Die zijn gerantsoeneerd.
Uit woede hebben meer dan 100.000 protesterenden de residentie van president Got Abaya Rajapaksa bestormd en in de fik gestoken. Ook de residentie van de premier is bestormd door protesterenden. Die hebben schade aangericht aan de woning. Om de veiligheid binnen het land te garanderen heeft Rajapaksa aangegeven in het parlement dat hij per 13 juli zijn functie zal neerleggen. Ook de premier van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, zegt dat hij zijn functie zal neerleggen als dat de rust terug zal brengen in het land.
Volgens het kiessysteem in Sri Lanka zal de spreker van het huis (een functie vergelijkbaar met de voorzitter van De Nationale Assemblee) voor dertig dagen moeten waarnemen als de president en premier van het land hun functie neerleggen. De regering heeft dan 30 dagen de tijd om een nieuwe president aan te wijzen en deze zal de komende twee jaar de zittingstermijn uitzitten.
Mensen staan in lange rijen met jerrycans om brandstof te kopen en de prijzen van brandstof en voedsel schieten de lucht in. Door de brandstofcrisis is het openbaar vervoer ook gestremd en de lijndiensten worden niet frequent meer onderhouden. Veel bewoners proppen zich in de bus om zich te kunnen verplaatsen. Patiënten die afhankelijk zijn van openbaar vervoer kunnen geen gebruik daarvan maken. Ondanks de stijgende prijs van rijst, een van de basisproducten, is die bijna niet meer op de schappen te vinden.
De premier van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, zegt dat het land failliet is verklaard. De onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lopen stroef, omdat het land met meer dan 22 miljoen inwoners de onderhandelingen is aangegaan als land dat failliet is verklaard en niet een land dat zich nog aan het ontwikkelen is, zegt de premier aan nieuwsmedium CNN. Wickremesinghe zegt dat door de huidige status zijn land nu een vrij uitdagende situatie heeft bij de onderhandelingen.
De regering van Sri Lanka moet een plan indienen bij het IMF, pas wanneer het daarover tevreden is, kunnen de onderhandelingen op staff level niveau verdergaan en dit gaat niet zo makkelijk, gaf de premier toe tijdens zijn toespraak in het parlement begin vorige week.