De presidentiële taskforce Agricultuur Suriname zegt dat zij zullen streven naar importvervanging. Dit betekent dat zij zich vooral zullen richten op lokaal geproduceerde landbouwproducten. Door deze stappen te nemen streeft de taskforce ernaar om de voedselimporten met 25 procent te doen dalen voor 2025.
“Dit initiatief maakt deel uit van de koersbeteugelingsmaatregelen van de regering en heeft als doel de afhankelijkheid van geïmporteerde voedingsmiddelen te verminderen, wat een positieve impact zal hebben op de koers en potentiële koersdalingen”, meld de taskforce in een persbericht.
Het streven naar importvervanging en zelfvoorziening in de voedselproductie is volgens de taskforce een belangrijke stap om de verschillende uitdagingen aan te pakken waarmee ons land momenteel te kampen heeft. “Uitdagingen zoals economische instabiliteit, hoge inflatie, valutaschommelingen en afhankelijkheid van import.” Met hun doelstelling “vision 25 before 2025”, zal de taskforce de productie van lokale basisvoedingsmiddelen stimuleren, waaronder kip, mais, soja en cassave. Deze zullen de import van pluimvee en tarwe vervangen. “De toename van de lokale productie zal niet alleen de economische stabiliteit en groei van het land bevorderen, maar ook de wisselkoerspositie verbeteren door het verminderen van de vraag naar buitenlandse valuta voor import.”
Om deze doelen te bereiken, zal de taskforce samenwerken met diverse stakeholders in de lokale productiesector om projecten te ontwikkelen en voor te leggen aan lokale banken, fondsen en de regering. Het doel van deze projecten is om actief te werken aan het mechanisch verbouwen en industrieel verwerken van lokale landbouwproducten, alsook het integreren ervan in de basisvoeding van het land.
Verder geeft de taskforce aan dat zij zal pleiten voor non-tarifaire handelsbelemmeringen voor producten die lokaal kunnen worden geproduceerd, om de groei van de agrarische sector verder te stimuleren en de afhankelijkheid van geïmporteerde voedingsmiddelen te verminderen.
De Presidentiële Taskforce Agriculture erkent het belang van het betrekken van de gemeenschap bij deze transformatie en zal educatieve en bewustwordingscampagnes opzetten om het publiek te informeren over de voordelen van lokaal geproduceerde voeding. “Daarnaast zal de taskforce samenwerken met lokale boeren, producenten en detailhandelaars om de distributie van lokaal geproduceerde voedingsmiddelen te verbeteren en de toegankelijkheid voor alle Surinamers te waarborgen.”
Met de succesvolle uitvoering van het project kijkt de taksforce uit naar de impact die het agroproject zal hebben op de Surinaams economie en het milieu “door het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken en het verminderen van de afhankelijkheid van import.” Tegelijkertijd moet deze aanpak de druk op de wisselkoers verminderen en zal de economische groei bevorderen en ook de levensstandaard verbeteren van de Surinaamse bevolking. “De taskforce nodigt alle Surinamers en stakeholders uit om samen te werken aan deze belangrijke en noodzakelijke verandering in het voedingspatroon van het land. Samen kunnen we werken aan een zelfvoorzienend, duurzaam en welvarend Suriname, beter in staat om de huidige en toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden.”
Voor meer informatie, neem contact op met de Presidentiële Taskforce Agriculture via [email protected]