Zoals gewoonlijk als afsluiting van de laatste zaterdag in de Pridemaand, wordt het geheel feestelijk afgesloten met de Pride Parade. Mensen, gekleed zoals zij zich voelen ongeacht welke gender dan ook in fleurige regenboogkleuren vieren volgens Omar Overman de diversiteit binnen de LGBTQ samenleving.
“We zien dat de acceptatie gaandeweg aan het verbeteren is, er is ook ruimte voor diversiteit, maar we zijn nog niet waar we moeten zijn”, zegt Overman. Hij is in elk geval blij dat Suriname vorderingen maakt als het gaat om de rechten van de LGBTQ gemeenschap in Suriname. Met de loop en de Pride Maand tracht de organisatie aandacht te vragen voor deze rechten. “Want nog niet eenieder kan zich vrij uiten en zijn wie ze willen zijn, zoals de transpersonen”, haalt Overman als voorbeeld aan. Gelukkig is er wel wetgeving die LGBTQ-mensen beter zullen beschermen.
Toch staat niet iedereen te springen om deze rechten. Als men kijkt naar de comments die op social media circuleren, is het meer dan duidelijk dat Suriname nog een lange weg heeft te gaan als het gaat om duidelijke wetgeving voor de LGBTQ samenleving. Sommigen zijn zelfs van mening dat de LGBTQ-agenda door de strot wordt geduwd van de samenleving. Overman is van mening dat dit in Suriname niet het geval is. “Ik denk niet dat mensen geforceerd worden, wat we zeker willen is dat rechten gerespecteerd worden. Jij mag niet aan mijn lichaam komen; het is mijn vrije keuze en er zijn nog steeds mensen die dat voor ons willen bepalen”, merkt Overman op. De LGBT-platformvoorzitter zegt dat ieder zijn mening mag hebben. Men hoeft het volgens hem niet eens te zijn met de keuzen van anderen. “Maar met jouw mening mag je niet andermans rechten verminderen”, stelt Overman duidelijk.
Een van de activiteiten tijdens de Pride Maand, naast de parade, is er ook een boekpresentatie gehouden door Patrick Liesdek. Liesdek heeft ongeveer zeven jaren besteed om een onderzoek te doen naar de ontwikkeling van LGBTQ in Suriname. Welke uitdagingen zij hebben moeten meemaken en fysieke straffen die zij in onze geschiedenis hebben moeten ondergaan. “Het is een levenswerk, ik heb het echt uit mezelf gedaan. Hoe de LGBTQ-gemeenschap zich heeft ontwikkeld is vastgelegd in goede volgorde en op een plek, in mijn boek dus: ‘Love- A History of Hate in Suriname’.”
Op zondag 29 oktober zal ook een debat worden gehouden ter afsluiting van de Pride Maand. Jongeren gaan samen discussiëren over hoe de huwelijkswet voor mensen van hetzelfde geslacht tot stand is gekomen en de mogelijkheden hiervoor in Suriname.