ICT studenten van het Polytechnic College (PTC) zullen tijdens de Agri-Tech hack-OTopia 2023 oplossingen bedenken om de agrarische sector te ondersteunen of te ontwikkelen. De aftrap hiervan vond plaats op zaterdag 8 april .
Tijdens de diverse speeches die tijdens de opening werden verzorgd, kwam naar voren dat Internet of Things, oftewel IoT, een van de belangrijkste technologieën van de 21e eeuw is. Deze kan onder andere worden gebruikt in de agrarische sector. Op deze manier kunnen processen in de landbouw worden gemonitord door middel van digitale systemen.
Hoewel er door middel van IoT verbetering kan worden gebracht in de ontwikkeling van de landbouw, zijn er volgens Theo Boomsma, IoT en Hack-O-Mation expert, toch nog uitdagingen om zaken feilloos uit te voeren. “Suriname is een prachtig land voor iedereen.Voor planten, maar ook voor ongedierte. Als je in kassen gaat bouwen of verbouwen, krijg je een koelingsprobleem. Want We hebben heel veel zon, heel veel licht. Als je in de grond gaat planten, heb je veel ongedierte. Maar tegelijkertijd, als je dat niet doet, als je in gesloten systemen gaat planten, dan heb je heel veel inputs die we niet hier hebben. En dan ben je weer uiteindelijk aan het importeren”, geeft hij aan.
Volgens Boomsma moet er aan twee kanten worden geoptimaliseerd. “We voelen het heel hard, omdat de shippingkosten zijn verhoogd, internationale prijzen zijn verhoogd, de koers is op dit moment niet stabiel.” Dus al onze inputs verhogen op snel tempo, terwijl we gewoon dezelfde tomaten eruit krijgen.”
Maar er kunnen ondanks de uitdagingen toch voor oplossingen worden gezorgd. En dat is volgens Boomsma ook de bedoeling van deze Hack-O-Ton. “Technologie geeft voornamelijk efficiëntie. Maar als je met die efficiëntie dezelfde domme dingen doet, krijg je efficiënt dom gedrag. Dus je moet slimmere modellen bedenken, je moet vervangingen bedenken. In plaats van jaarlijks tonnen aan ureum importeren, kunnen er misschien andere systemen worden toegepast. Volgens hem zijn er tal van nieuwe mogelijkheden die nog ontdekt moeten worden.
We zijn, wat moderne technologie betreft, nog achter op de rest van de wereld. Dit kwam tijdens de presentaties van enkele keynote sprekers naar voren. Om ontwikkeling te brengen in de agrarische sector op top niveau zullen we het van alle kanten moeten tackelen, geeft Boomsma aan. “Het begint bij het belastingvrij importeren van landbouwmachines en inputs. Dat is een simpele stap. We hadden een tijdje terug dat computers geïmporteerd konden worden tegen 0% belasting. Hierdoor lagen de prijzen iets lager en had iedereen de mogelijkheid een laptop of pc te hebben.”
Een andere stap is volgens Boomsma om de jeugd te interesseren in de landbouw. Dit op een moderne manier. “Zij gaan bijvoorbeeld niet als hun oom zitten graven in de grond. Maar leer ze om machines te bouwen die het voor ze kunnen doen. Leer ze met slimme technologie nieuwe ideeën te ontwikkelen. We moeten dit heel integral aanpakken, maar gewoon met kleine stappen. We hoeven niet een of andere beleidsnota af te wachten, maar wel zorgen voor kleine, heel gerichte oplossingen”, benadrukt de Hack-O-Ton expert.
De Hack-O-Ton bestaat uit 3 fasen. In het eerste gedeelte vertellen diverse ondernemers uit verschillende IT sectoren wat zij van plan zijn met bepaalde systemen. De studenten komen bijeen om dan te kijken of een bepaald probleem werkelijk geldt als probleem en of de oplossing wel daarop past. Hierna volgt een pitching ronde, waaruit een groep wordt geselecteerd, die dan een prototype zal bouwen.