Vandaag beginnen wij bij Key News vooruit te kijken naar het FIFA-wereldkampioenschap 2022 dat op 20 november in Qatar begint. We bestuderen vandaag groep G. In groep G zitten : 1 Brazilië (1) 2. Zwitserland (15) 3. Servië (21) 4. Kameroen (43)
Groep F lijkt, in potentiële dynamiek en drama, veel op Groep C van Argentinië. Brazilië, de nummer één op de FIFA ranglijst, is, in bijna elk scenario, met de ogen dicht, de topkandidaat voor de eerste plaats in Groep F. De echte strijd zal zijn om plaats twee, de andere plek die recht geeft op een plaats in de achtste finales. En hoewel Brazilië, kandidaat voor de wereldtitel, het beste team en de beste papieren in handen heeft, is winnen van Zwitserland en Servië, geen bekeken zaak.
Brazilië is bij elk WK titelkandidaat. Niet voor niets, Brazilië plaatste zich voor elke eindronde, iets wat geen enkel ander land tot nu toe presteerde. Braziliaanse selecties wonnen vijf maal de wereldtitel, meer dan elk ander land. De laatste titel dateert van 2002, 20 jaar geleden. Het is daarom voor veel van hun fans de hoogste tijd dat ‘O Selecao’ weer op de top van de berg gaat staan. Kijkend naar de gemiddelde kwaliteit binnen de Braziliaanse ploeg, is de eis van de fans deze keer totaal gerechtvaardigd. Behalve Frankrijk, heeft geen enkel land op Qatar 2022 zoveel topspelers als Brazilië. Voor de goddelijke kanaries geldt daarom dat zij, in Groep G, hun eigen grootste tegenstanders zullen zijn. Als het irritante egocentrisme van superster Neymar en de aanstellerij van Vinicius jr, in toom kunnen worden gehouden, is de kans groot dat Brazilië de grootste verwachtingen waarmaakt.
Er is voor Brazilië en voor de andere landen in Groep G ook een andere motivatie om Groep G te winnen. In Groep H, waar Groep G aan gekoppeld is, wordt waarschijnlijk het sterke Portugal van Cristiano Ronaldo eerste. Door zelf Groep G te winnen kan Brazilië dus een potentieel gevaarlijke tegenstander vermijden in de achtste finale. Het probleem Portugal gaat waarschijnlijk gelden voor de drie overige landen in Groep G die, naar het zich laat aanzien, zullen strijden op de tweede plaats.
De strijd om de tweede plaats zal, uitgaande van de krachtsverhouding, voornamelijk gaan tussen Zwitserland en Servië. Zwitserland is de afgelopen 15 jaar erg gegroeid in status en steeds meer van zijn spelers vinden hun weg naar topclubs. Verdediger Manuel Okanji is opmerkelijk snel een vaste waarde geworden, al in zijn eerste seizoen bij Manchester City (Engeland) terwijl de spijkerharde middenvelder Granite Xaka sterk speelt bij Arsenal. Dat Zwitserse spelers steeds hogerop komen is ook te merken aan de resultaten van de nationale ploeg. Zwitserland bereikte in 2021 nog de halve finale van de Europese kampioenschappen. Op de WK’s van 1934, 1938 en 1954 was de kwartfinale het eindstation voor Zwitserland. In 1994 gingen de Zwitsers door naar de achtste finale, precies als in 2006, 2014 en 2018.
Servië is de andere ploeg die, na Zwitserland, de meeste kans maakt om een plek in de knock-out fase te bemachtigen. Aanvallers Filip Kostic en Dusan Vlahovic (beiden Juventus), middenvelder Dusan Tadic en verdediger Nemanja Gudelj, zijn een paar van de topspelers binnen de selectie van Servië. Wat zij gemeen hebben is het lef waarmee zij tegenstanders tegemoet treden. Om zich rechtstreeks te plaatsen voor Qatar 2022 moest Servië, in de laatste groepswedstrijd, uit bij Portugal met Cristiano Ronaldo, winnen. Zelfs toen Portugal vroeg in de eerste helft scoorde bleven de Serviërs geloven in een stunt. Die kwam er ook want Portugal en Ronaldo werden op eigen bodem, voor de eigen fans, met 1-2 verslagen. Portugal moest uiteindelijk via playoffs hun plaats in Qatar 2022 bemachtigen. Na zo een kwalificatie stunt zal er niet zoveel meer zijn dat de ploeg van Servië bang maakt. Ook omdat zij eigenlijk al decennia eindtoernooien hebben gehaald. Maar, het WK verleden van Servië is wel vrij complex. Als deel van Joegoslavië hebben de Serviërs vaker op WK’s gestaan. Na het uiteenvallen van Joegoslavië bereikte het land als deel van Servië en Montenegro in 2006 een eindtoernooi. Als Servië zelf, bereikte deze vrije jonge republiek eerder in 2010 en 2018 een WK. Geen van beide keren werd de knock-out fase gehaald.
Kameroen is, theoretisch gezien, de zwakste broeder in Groep G. De vertegenwoordiger van het Afrikaans continent heeft een rijke WK historie, die voornamelijk werd geschreven tijdens de WK’s van 1982, ’86 en 1990. Deze periode bracht onder meer de onvergetelijke goaltjesdief en entertainer Roger Milla voort. In 1990 drong Kameroen spectaculair door tot de kwartfinale. In die ontmoeting ,tegen Engeland, waren de ontembare leeuwen, bij een 2-1 voorsprong, slechts een paar minuten verwijderd van een plaats in de halve finale. Die positie werd uit handen gegeven en sindsdien heeft Kameroen nooit meer die hoogten bereikt en was de groepsfase het eindstation. Bij Kameroen speelden in het verleden vaak interne organisatorische problemen een negatieve rol tijdens WK’s. Spelers raakten geregeld overhoop met elkaar, met trainers en officials van de nationale bond. Het is nu even koffiedik kijken, als het gaat om de staat waarin de nationale selectie van Kameroen verkeert. De huidige groep heeft wel wat opvallende namen waaronder spits Eric Maxim Choupo-Moting, die de laatste weken makkelijk scoorde voor zijn club Bayern München en André-Frank Zambo Anguissa, de stijlvolle middenvelder van het Italiaanse Napoli. Anguissa’s spel is een belangrijke reden dat Napoli het zo goed doet dit seizoen in de Serie A. Als de middenvelder zich op dezelfde wijze kan laten gelden tijdens Qatar 2022, zou Kameroen kunnen verrassen.
Gouden Bal Trofee. Deze trofee wordt toegekend aan de beste speler van het WK.
Lijst met Gouden Bal winnaars (1930-1974)
1930 José Nasazzi (Uruguay)
1934 Giuseppe Meazza (Italië)
1938 Leonidas (Brazilië)
1950 Zizinho (Brazilië)
1954 Ferenc Puskas (Hongarije)
1958 Didi (Brazilië)
1962 Garrincha (Brazilië)
1966 Bobby Charlton (Engeland)
1970 Pele (Brazilië)
1974 Johan Cruyff (Nederland)