Het tarief van de wam-verzekering van verschillende voertuigen zal per 1 januari 2023 omhoog gaan. “Deze verhoging zal doorberekend worden in levensmiddelen”, voorspelt ondervoorzitter Rachel Dalger van de Consumentenkring.
Dalger geeft aan dat ook deze verhoging de handelaren zullen verhalen bij de consumenten. De groothandelaren en salesmen, die hun voertuigen inzetten om goederen van de ene naar de andere winkel te vervoeren, zullen dieper in hun zakken moeten tasten als ze hun voertuig willen verzekeren. “Deze mensen zullen de verhoging gewoon doorberekenen bij het bepalen van de prijzen van de goederen. Uiteindelijk zullen de consumenten het moeten betalen”, weet Dalger.
De ondervoorzitter meent dat er helemaal geen controle is op de prijzen in de winkels, dus de groothandelaren en salesmen hebben vrij spel in het land. “De prijzen in de winkels zijn schrikbarend hoog en in het nieuw jaar, met de invoering van BTW, zullen de prijzen verder de lucht ingaan.” Dalger zegt dat er geen duidelijk sociaal programma is van de regering om de consumenten te beschermen en twijfelt ook aan de invoering van de Moni Karta. Dit programma is door de regering ontworpen om mensen met lage inkomens, gezinnen van vier met een inkomen van niet meer dan SRD 6.500 per maand, te subsidiëren. “Ik ken gezinnen, die een inkomen hebben van SRD 10.000 maandelijks en ook niet meer uitkomen. Dus deze mensen zullen overgeslagen worden en zo zijn er een aantal mensen die niet meer uitkomen.”
De Consumentenkring-topper is van mening dat de regering desnoods de subsidie op brandstof, energie en transport moet blijven handhaven. En moet komen tot een ander sociaal programma, dat in samenwerking met de verschillende organisaties ontwerpen moet worden. Zij vraagt zich ook af wat tot nu toe met al het bezuinigingsgeld is gebeurd. “Sinds het aantreden van de regering worden de subsidies steeds afgebouwd en er wordt bezuinigd, maar wat met het geld gebeurt, blijft onduidelijk.”