Maandagmiddag is in het bijzijn van minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken en zijn staf.een radiosonde de lucht ingelaten. De media was deelgenoot van dit alles aan de Magnesiumstraat.
De radiosonde of weerballon is de lucht ingelaten op het achterterrein van de meteodienst. De radiosonde is een apparaat dat als meetinstrument fungeert. Het wordt de lucht ingelaten met een ballon dIe tot een maximale hoogte van 35 kilometer gaat, aldus de technici van het ministerie.
Het apparaat dient voor het verzamelen van data over het weer en alle andere technische zaken die te maken hebben met meteorologie.
Sergio Kadosoe, directeur onderzoek en dienstverlening bij het ministerie van Openbare Werken, zegt dat er in dit kader een heel project bij het ministerie loopt, in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, KNMI. Volgens hem is de kans erg klein dat zo’n apparaat terug te vinden is. Als iemand deze vindt mag die persoon contact maken met het ministerie of de meteodienst.
Kadosoe geeft aan dat het project belangrijk is om klimaatvoorspellingen te kunnen doen om mogelijke scenario’s vast te stellen. Hij benadrukt dat het verzamelen van data via de sondes zeer geschikt is voor Suriname en daarom hiervan gebruik gemaakt wordt. De data worden vanuit de kleine box die aan de ballon bevestigd is, naar zenders gestuurd die op hun beurt de data doorsturen naar computers.
Ankie Peters, projectleider van het waarneemstation Paramaribo, geeft aan dat klimaatonderzoek bijzonder belangrijk is gaan worden voor bijkans alle landen. Ze stelt dat ongeveer 25 jaar geleden het idee is ontstaan om een weerstation op te zetten. “De data zijn vooral belangrijk voor onderzoek wat betreft klimaatsverandering. Het is goed om dat te begrijpen.”
Peters geeft aan dat er in totaal nu zes mensen opgeleid zijn om het project van de radiosondes uit te kunnen voeren. Ze stelt dat de manier van metingen doen van tijd tot tijd verandert en als dat nodig is de mensen ook bijgeschoold zullen worden.