De multiculturele samenleving van Suriname brengt met zich mee dat het land een diverse keuken heeft. Een keuken die bekendstaat om haar explosie van diverse smaken; een samensmelting van gerechten uit verschillende continenten. Dawet is een brouwsel, die een plaats verdient in de rij van nationale dranken.
De voorouders van de Javanen hebben bij de immigratie het authentiek recept meegenomen uit Indonesië. Dawet is een verfrissende Indonesische drank die diepgeworteld is in de culinaire tradities van het land, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de inheemse keukens van Java. De zoetheid uit de palm (in Suriname vaak rietsuiker) en het romige van kokosmelk in combinatie met de verfrissende textuur van maïzenavlokjes, maken dawet tot een geliefde traktatie, vooral op warme dagen. Traditioneel wordt de drank geserveerd met ijs, waardoor het een verkoelende en smaakvolle ervaring wordt, precies wat men nodig heeft in het warme Suriname.
De jonge Rafieq Ronodimedjo heeft zich met zijn creativiteit ontpopt van een simpele hosselaar tot een ware dawetkoning. Intussen heeft hij reeds een lokale afzetmarkt gecreëerd. Rafieq omschrijft zichzelf als een eenvoudige en bescheiden jongeman met diep vertrouwen in Allah. Hij zegt altijd tegen een 9-5 baan te zijn geweest. Gedreven door de drang om zelfstandig te werken, begon hij vooral tijdens de coronapandemie serieus met zijn dawetbusiness. “Ik begon eerst met het verkopen van Javaans eten: bami, nasi en nasi rames”, vertelt Rafieq. Hij bood zijn klanten ook dawet aan. “De vraag ernaar was zo groot, het viel echt in de smaak bij de mensen.” Dit motiveerde de gedreven ondernemer om zich volledig te richten op het produceren en verkopen van dawet.
Rafieq wist al op zijn 18e dat hij een ander pad zou volgen, dan ambtenaar te zijn zoals zijn ouders. Hij werkte parttime voor een bedrijf waar hij veel in contact kwam met mensen. Rafieq maakte zich de nodige communicatievaardigheden eigen om diensten van het bedrijf te verkopen. “Ik wist toen al dat ik goed kon omgaan met consumenten en kreeg het idee en ambitie om zelf te gaan ondernemen.” Zijn merk Dynasty Dawet & Esteller groeit uit tot een fenomenaal begrip. Hij is heel actief op social media, voornamelijk op Facebook en wordt thans ook beschouwd als een influencer. Rafieq gebruikt het platform om zijn product te promoten en een grotere markt te creëren door in contact te komen met potentiële zakenpartners.
In het begin had hij vaste verkoopplekken in meerdere districten. Vroeg in de ochtend vulde Rafieq, samen met een werknemer, de koelboxen in zijn Toyota-busje met flessen dawet om vervolgens naar de verkooppunten te rijden. Op locatie kwam men altijd een levendige Rafieq tegen die met veel enthousiasme zijn drankjes aan de man bracht. Nu kan zijn dawet gehaald worden bij supermarkten, slagerijen, shops van servicestations en zelfs feestwinkels.
De jonge ondernemer is eenieder die hem tot nu toe heeft ondersteund, meer dan erkentelijk. Met zijn onderneming toont hij tevens zijn grote liefde voor Suriname. Zijn droom is dan ook om in Suriname grotere hoogten te bereiken. “De liefde die ik hier krijg, is onbeschrijflijk”, zegt de dawetkoning. Rafieq promoot zelfs andere ondernemers op zijn Facebookpagina. “We moeten samengroeien en dan gaat Suriname ook groeien”, luidt zijn motto. Een van de personen naar wie hij opkijkt, is de populaire Rico Astrando Bommel, van wie hij ook goede zakelijke adviezen krijgt. Rico is mede-eigenaar van Su Yum Foods, een volledig Surinaams bedrijf dat opereert vanuit Miami en enorm bekend is om zijn unieke sauzen en marinades.