Na de aankondiging van de minister van Hulpbronnen David Abiamofo, die waarschuwt dat er mogelijk minder elektriciteit opgewekt zal worden in december, doet de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing een oproep om zuiniger om te gaan met elektriciteit.
“Wij hebben de vorige maanden alle droogte opgevangen door extra subsidies. Daardoor lijkt het alsof er geen enkel probleem is in Suriname, dus iedereen blijft behoorlijk consumeren terwijl de situatie eigenlijk noodzaakt tot zuiniger omgaan met elektriciteit, veel zuiniger dan we nu doen. Er wordt via de begroting nog altijd subsidie gegeven, maar de extra subsidie niet meer”, zegt Raghoebarsing in reactie aan Key News.
De minister geeft verder aan dat als er niet bezuinigd wordt op energie door de huishouden we misschien zelfde scenario’s als Ecuador kunnen krijgen die ook te kampen heeft met extreme droogte en ook te kampen heeft met een energiecrisis. Begin van de maand schreef The Guardian nog een artikel over de vele black-outs waarmee Ecuadorianen te kampen hebben gehad, in sommige gebieden moeten huishouden 14 uur zonder elektriciteit zitten.
Het Latijns-Amerikaans land is overwegend afhankelijk van hydro-energie. “Men heeft daar gereguleerde afsluitingen van wijken gedurende uren van de dag; iedereen weet het vooraf en stelt zich erop in. Er is gewoon niet voldoende. Zuiniger omgaan met elektriciteit in Suriname is het slimste voor iedereen”, zegt de Financiën minister
Tijdens haar zevende review heeft IMF Suriname nog aan de vingers getikt dat zij nog steeds te veel uitgeven aan stroom subsidies. Er moet harder gewerkt worden aan bezuinigen van energie en wordt er nog een minimale subsidie uitgegeven van SRD 400 aan veel huishouden, die de subsidie eigenlijk niet nodig hebben. Het geld dat toen werd uitgegeven voor subsidie bedroeg rond SRD 30 miljoen “wat de regering niet heeft in haar begroting”, gaf Anastacia Guscina, die het team van IMF leidt in Suriname.
De dividenduitkering die de staat heeft ontvangen van Staatsolie, is geheel opgegaan in het betalen van de stroomsubsidies, onthulde minister Raghoebarsing. In totaal heeft Suriname USD 60 miljoen aan dividend ontvangen. De totale kosten voor de stroomsubsidie bij EBS bedroeg toen USD 70 miljoen.
“Er was dus een aanvullend bedrag van USD 10 miljoen nodig om de stroomsubsidie te kunnen betalen. De situatie is niet houdbaar en kan dus niet meer worden voortgezet”, gaf Raghoebarsing toen aan. Hij gaf aan dat de extra gelden van tariefsverhoging terug moeten vloeien naar de staatsbegroting. Dit was toen ook als een prior action vastgesteld door het IMF voor de achtste review. Intussen heeft Suriname haar achtste review achter de rug en wacht op goedkeuring van de board en als zij een Staff Level agreement hebben bereikt.