Minister Stanley Raghoebarsing verwijt het IMF voor het falen van het Open Markt Operaties (OMO), waarbij er torenhoge rentepercentages gehanteerd werden. “Ik heb het IMF verweten hiervan.”
Hij zei dat aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) werd gevraagd om de koers te stabiliseren, waarbij de OMO werd geïntroduceerd, maar de oplossing om de koers te stabiliseren ligt niet helemaal in handen van de CBvS. De begroting en de geldvoorziening door de CBvS speelt een belangrijke rol bij de koersstabilisatie. Beide moeten in coördinatie zijn om de koers stabiel te kunnen houden.
“Alleen met de OMO zal de valutamarkt niet gereguleerd worden, de begroting moet ook in balans zijn. Daarom heeft de OMO gefaald. Het is ongelukkig hoe het verlopen is. Het had niet zo mogen verlopen. Er was geen enkele reden dat de rentepercentages naar 80 procent en hoger gingen.”
Volgens hem heeft het IMF te veel druk uitgeoefend op de CBvS om dit te beschouwen als de werking van de vrije markt. De moederbank heeft hierna heel veel gedaan om de schade beperkt te houden. “Het rentepercentage is omlaag gebracht, er is ook met de banken gesproken hierover en er zijn nieuwe instrumenten in werking gebracht.”
De bedoeling van de OMO was om geld af te romen uit de samenleving. Er is wel wat geld uit omloop gehaald, maar het heeft niet de effectiviteit gehad die de regering gehoopt had. “Maar dat was te verwachten. Dit vraagstuk vraagt naar meer geïntegreerde benadering.”