Dat er een toename wordt verwacht aan bezoeken aan de Spoed Eisende Hulp is niet nieuw. Dat wordt elk jaar verwacht. “Als we naar de cijfers kijken, zien we dat in deze periode (december) meer druk zal zijn op de dienstverlening van de SEH”, zegt minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin.
Ramadhin zegt dit naar aanleiding van de ‘gelekte’ brief van de SEH-afdeling waar staat aangegeven dat er niet genoeg middelen ter beschikking zijn om de aanlopende drukte aan te kunnen. Door de manager van de afdeling wordt er een beroep gedaan op de Huisartsen om personen zo min mogelijk door te verwijzen met minimale klachten en dat slechts urgente klachten worden behandeld. “We hebben maar een spoedeisende hulp en ook meenemen dat er een schaarste is aan human resources, want ook de SEH ervaart braindrain, hebben we dus de gezondheidswerkers gevraagd om meer beschikbaar te zijn, vooral als het gaat om huisartsen gevallen. Als het gaat om levensbedreigende gevallen moet SEH dat oppakken”, merkt Ramadhin op.
Medische gevallen die dus door de huisarts opgepakt kunnen worden, kunnen voor zorgen dat de druk verminderd op onze SEH. Ramadhin zegt dat weliswaar niet alle artsen even beschikbaar zijn, maar doet een beroep op de artsen om langer open te blijven voor opvang. Behalve de artsen, doet de minister van Volksgezondheid ook een beroep op de samenleving. “Als u ziek bent maakt u eerst contact met uw huisarts. Het probleem is doordat de huisartsen niet altijd beschikbaar zijn, gaan mensen uit nood zich onmiddellijk begeven naar de SEH.”
Aangekomen bij de SEH doorlopen patiënten die zich aanmelden een triage systeem, dat wil zeggen dat mensen op basis van levensgevaar eerst worden behandeld dan mensen met niet levensgevaarlijke aandoeningen. “Niet urgente zaken zoals een kind met een oorontsteking of een zwangere die aan het overgeven is, is volgens de SEH geen urgent geval, maar kunnen gerust door de huisarts opgevangen worden.” Dit kan voor wrevel zorgen, lange wachttijden en een overvolle wachtzaal bij de SEH. “En dat willen we juist niet.”
Ramadhin onderkent dat bij een goede dekking alle wijken een spoedpost zouden moeten hebben, maar dat is niet makkelijk te realiseren. Daarvoor moet je genoeg artsen en verpleegkundigen op stand-by hebben om een dienst voor je te kunnen draaien. “Als je praat over een spoedpost: uit onze analyse moet een spoedpost tot 10-11uur in de avond. Tussen 11 en 6 am kunnen de mensen naar SEH. Per spoed post en shift heb je dus minimaal 4 artsen nodig en dat trekt een zware wissel op het werkenbestand. ”
Bij de RGD zijn er 90 artsen die landelijk moeten opereren, het zou een hele operatie zijn om deze uit de roulatie te halen en nog eens belasten met bemannen van een spoedpost, merkt Ramadhin op. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid wordt er naar mogelijkheden gekeken om een telefonische triage te plegen, zoals men dat gewend in is Nederland. “Maar we zijn in Suriname geen telefonisch consult gewend en willen graag de arts fysiek zien.”