Van 6 tot 9 mei 2024 zal de Association of Caribbean States (ACS) samenkomen voor een reeks significante bijeenkomsten gericht op het versterken van regionale samenwerking en ontwikkeling.
Deze bijeenkomsten omvatten het 16e ACS Business Forum, de achste Samenwerkingsconferentie van de Grote Cariben, en voorbereidende sessies die leiden naar de 29e Gewone Vergadering van de Ministeriële Raad. Tijdens een persconferentie op vrijdag 3 mei benadrukte minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) dat de focus voornamelijk zal liggen op het stimuleren van duurzame groei middels productieverhoging en verbeterde verbindingen.
“Als we praten over verbindingen, hebben we het over connectiviteit. Deze beperkt zich niet alleen tot fysieke verbindingen, maar we praten ook over digitale connectiviteit.” De bewindsman merkte op dat de Association of Caribbean States geen politieke organisatie of integratiebeweging is zoals de Caricom of de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). “Het is een organisatie die zich bezighoudt met functionele samenwerking. Er worden geen uitspraken gedaan over politieke ontwikkelingen in de regio en wereld.”
Als voorzitter van de ACS Ministeriële Raad voor de periode 2023-2024 staat Suriname centraal in het organiseren van de conferentie. Minister Ramdin is ervan overtuigd dat Suriname als gastheer een succesvolle ACS-conferentie zal neerzetten. Hij zal de leiding hebben over de discussies die gericht zijn op belangrijke kwesties die het Caribisch gebied beïnvloeden.
Een ACS-conferentie is een bijeenkomst waar vertegenwoordigers van de lidstaten en geassocieerde lidstaten samenkomen om kwesties te bespreken die relevant zijn voor de regio, zoals economische samenwerking, handel, milieu, duurzame ontwikkeling, cultuur, onderwijs, en meer. “Het zijn over het algemeen de ministers van Buitenlandse Zaken die hun land vertegenwoordigen”, liet de regeringsfunctionaris doorschemeren.
De conferentie zal volgens de bewindsman een platform bieden voor dialoog, samenwerking en het bevorderen van gemeenschappelijke belangen en doelstellingen binnen het Caribisch gebied. Hij onderstreepte dat de ACS na de OAS de tweede grootste intergouvernementele organisatie is op het westelijk halfrond en een belangrijke rol speelt in het verbeteren van het leven van Caribische samenlevingen. Sinds de oprichting van de ACS in Cartagena, Colombia, is Suriname lid van deze organisatie. “Suriname heeft altijd zijn bijdrage geleverd aan activiteiten binnen ACS-verband en heeft actief deelgenomen aan verschillende posities binnen de organisatie.”