Kantonrechter Lydia Ravenberg heeft het verzoek van de verdediging afgewezen om de bekende ondernemer Jean Mixon en douaneambtenaar J.C. voorlopig op vrije voeten te stellen.
Dit besluit is genomen in de zaak waarbij Mixon samen met de douaniers, R.G. en J.C. terecht staat voor deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en het bewegen van de staat tot afgifte. De teleurstelling was duidelijk van het gezicht van ‘Saya’ af te lezen toen de magistraat haar besluit bekendmaakte. Ravenberg trok zich voor enkele minuten terug in de raadkamer om zich te beraden over het verzoek van de advocaten. Ze zegt dat de ernstige bezwaren nog overeind staan in de case.
Er worden twee getuigen gehoord bij de volgende zitting. Hiernaast wordt Mixon ook bij de volgende zitting gehoord als getuige tegenover douaneambtenaar R.G.
Volgens de vervolgingsambtenaar is de politie nog bezig met doorlichtingen om tot waarheidsvinding te komen.
De openbare aanklager zegt dat er niets hapert aan de dagvaarding van Saya, zoals de advocaten hebben gesteld. “Het OM is er om aan waarheidsvinding te doen en dat doen wij hier”, zei de officier van justitie. Ze voegde ook eraan toe dat Mixon zich schuldig heeft gemaakt aan misdrijven die volgens de wet heel erg strafbaar gesteld zijn. De officier vraagt de rechter om het Openbaar Ministerie (OM) de ruimte te bieden om de zaak goed te onderzoeken en voorbij te gaan aan de verzoeken van de verdediging. Het OM moet nog stukken ontvangen van de politie.
Er is geen bewijs voor de zaken waarvoor de verdachten zijn aangehouden volgens de verdediging. De douanier R.G. is eerder al op vrije voeten gesteld. Advocaat Raoul Lobo zegt dat het OM het vervolgingsbeleid op een hele vreemde wijze uitlegt. Hij stelt dat het niet duidelijk is waarom bepaalde mensen worden aangehouden en andere niet. “Het vervolgingsbeleid wordt toegepast op pure willekeur.”
Advocaat Irwin Kanhai zei na afloop van de zaak aan journalisten dat de hele spraakmakende zaak begon bij een brief die de inspecteur der belastingen schreef om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Dit alles terwijl er een onderfacturering op de Jules Sedney Haven was geconstateerd. Een onderfacturering heeft zijn eigen procedure en wettelijke regeling. Het valt onder de Scheepvaartwet en de wet der Invoerrechten. Kanhai zegt dat hij van mening is dat de hele zaak te maken heeft met misbruik van instituten om mensen strafrechtelijk te vervolgen. De rechtszaak wordt op 3 januari voortgezet.