“De regering heeft geen visie op het gebied van milieubescherming”, dat zei DNA-lid Melvin Bouva dinsdag in het parlement tijdens de behandeling van de Milieu Raamwet.
Bouva gaf aan dat deze wet onder het bewind van de vorige regering werd aangenomen waarna de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) in het leven was geroepen. Een autonoom instituut dat zou gaan over de milieuaspecten in het land. “De NMA heeft wel een body, maar heeft nimmer een stap kunnen maken om de beoogde doelen te kunnen bereiken.”
Hij zei dat de huidige regering de NMA genegeerd heeft en zonder enige visie, beleid en strategie over is gegaan tot het oprichten van een nieuw milieu-ministerie om coalitiepartners te accommoderen. “Wat is de structuur van het ministerie? Zijn er wel milieudeskundigen werkzaam bij het ministerie? En welke bijdrage heeft het ministerie geleverd tot nu toe op het gebied van milieu? Wat zijn de taken en bevoegdheden van het ministerie?”
Het DNA-lid haalde aan dat milieu-instanties onafhankelijk moeten zijn en geen politieke inmenging moeten hebben. “Maar nu worden de taken en bevoegdheden aan het ministerie gegeven om gewoon de minister wat werk te geven.” Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu is gewoon uit de lucht komen te vallen om bepaalde coalitiepartners te accommoderen, zei Bouva.
Hij merkte verder op dat het ministerie al meer dan drie jaren bestaat en qua ruimtelijke ordening is er geen enkele wet behandeld in het parlement. “Er worden overal zonder een gedegen onderzoek en basis gronden uitgegeven.” De parlementariër merkte op dat deze wet slechts wordt behandeld, zodat de NMA verzwakt wordt en het Ministerie van ROM taken en bevoegdheden krijgt. Hij vindt het onacceptabel dat na ruim drie jaren het ministerie nog steeds geen duidelijke taken en bevoegdheden heeft. “Dit is geen goed bestuur en beleid.”
Ook met het innen van geld door middel van boetes door de NMA, had het DNA-lid problemen. De NMA zal een boetelijst vaststellen en publiceren, maar de boetegelden kunnen niet gaan naar de NMA. De boetegelden moeten naar de staat en niet naar deze instantie. Het komt erop neer dat de NMA de overtreding mag bepalen, vervolgens de straf bepaalt en de straf ook mag opleggen om daarna de boete te innen voor eigen zak. “Dit is heel erg gevaarlijk. Laat de boetegelden naar de staat komen en dan mag NMA jaarlijks een begroting indienen in het kader van transparantie en behoorlijk bestuur.”